De vader van Ilonka is onlangs overleden. Tijdens het opruimen van zijn spullen ontdekte ze een groot geheim…

 

 

Een paar maanden geleden is mijn vader overleden. Hij was al oud en erg eenzaam na de dood van mijn moeder. De laatste jaren leefde hij teruggetrokken tussen zijn boeken en had hij geen behoefte aan gezelschap. 

 

Omdat ik niet zo dicht in de buurt woon, kon ik hem niet zo vaak bezoeken. Ik was druk met mijn werk en mijn gezin. Het was helaas niet anders. De keren dat ik bij hem was zei hij ook niet zoveel meer. De uren duurden dan lang en na het bezoek was ik vaak opgelucht dat ik weer naar huis kon. 

 

Hoewel ik heus wel van mijn vader heb gehouden heb ik niet zoveel bijzondere herinneringen aan hem. Ik hoor wel eens vriendinnen over de hechte band die ze met hun vader hebben. Soms vind ik het wel jammer dat ik hem tijdens zijn leven niet echt heb leren kennen, maar het is nu eenmaal zo gelopen.

 

Mijn ouders zijn pas op latere leeftijd met elkaar getrouwd. Je zou kunnen zeggen dat ze allebei al een leven achter de rug hadden. Ze zijn allebei eerder verloofd geweest, maar van een huwelijk is het nooit gekomen. Ik vond dat als kind altijd fascinerend om te weten dat mijn ouders allebei misschien een heel ander leven hadden kunnen hebben dan hun nogal lusteloze huwelijk.

 

Want ze leefden min of meer langs elkaar heen. Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader was ambtenaar bij een middelgrote gemeente. Niks bijzonders dus, een doorsnee gezinnetje. Maar toen ik na de dood van mijn vader zijn laptop in handen kreeg ben ik me rot geschrokken. Mijn vader droeg een groot geheim met zich mee en heeft dat jarenlang voor iedereen verborgen weten te houden.

 

Toen ik zijn nalatenschap af moest wikkelen zocht ik in zijn correspondentie naar oude belastingaangiftes. In zijn mailbox zag ik tientallen berichten van ene Gijs. Deze man beweert dat mijn vader ook zijn vader is.

 

Hij is geboren in de plaats waar mijn vader voor zijn huwelijk met mijn moeder woonde. Uit een affaire die mijn vader blijkbaar had voor hij mijn moeder leerde kennen. Gijs had ook foto’s van zichzelf meegestuurd. En ik zag gewoon het gezicht van mijn vader. Dezelfde oogopslag, dezelfde neus. Ik was verbijsterd.

 

Uit de mails blijkt dat Gijs talloze keren heeft geprobeerd om met mijn vader in contact te komen. Hij heeft blijkbaar zelfs een paar keer voor de deur gestaan, maar mijn vader heeft toen niet opengedaan. Ondanks dat Gijs zeker wist dat hij mijn vader in de woonkamer zag zitten.

 

Sinds mijn ontdekking zit ik met zoveel vragen. Mijn degelijke, saaie vader had dus nog een kind. Wist mijn moeder van zijn bestaan? Werd Gijs in ons gezin gewoon doodgezwegen? Was dat de reden voor het liefdeloze huwelijk van mijn ouders? En waarom heeft mijn vader Gijs nooit willen ontmoeten?

 

Allemaal vragen waar ik nooit een antwoord op zal krijgen. Want buiten de mails van Gijs en de zeer korte antwoorden van mijn vader daarop is er niemand meer die mij informatie kan geven. Is het allemaal wel waar wat deze Gijs beweert? Nu de geest uit de fles is zal ik iets met deze mails moeten doen. Want als blijkt dat Gijs gelijk heeft, dan wil ik mijn halfbroer natuurlijk wel leren kennen.

 

Mijn saaie vader had dus een groot geheim, een geheim dat hij met niemand wilde delen. Het beeld dat ik van mijn degelijke, saaie vader had is voorgoed kapot. Want hoe is het mogelijk dat je dit je hele leven met je meedraagt zonder het ook maar aan iemand te vertellen. Maar het ergste vind ik nog dat hij zijn eigen zoon de mogelijkheid ontnam om zijn vader te leren kennen…

 

Door: Ilonka