Het advies voor de middelbare school

 

De kinderen uit groep 8 worden het komende schooljaar de nieuwe brugpiepertjes. De inschrijving voor de nieuwe middelbare scholen is in volle gang en oh, oh, oh, wat maken wij ouders het nodeloos ingewikkeld voor elkaar.

 

 

 

De kinderen uit groep 8 worden het komende schooljaar de nieuwe brugpiepertjes. De inschrijving voor de nieuwe middelbare scholen is in volle gang en oh, oh, oh, wat maken wij ouders het nodeloos ingewikkeld voor elkaar. We houden elkaar angstvallig in de gaten. ‘Gaat die van jou niet naar het gymnasium?’ Je hoort ze dan soms denken: wat een sneu geval…

 

Heb je ook een ieniemienie pubertje dat straks met een veel te zware rugzak naar die enorme middelbare school moet fietsen? Reuzespannend allemaal voor dat pubertje. Maar ook voor jou. Want misschien moet je de verwachtingen van je omgeving gaan managen. Omdat de lat door de mensen om je heen soms wel heel erg hoog wordt gelegd en jouw pubertje er maar aan moet zien te voldoen.

 

Ik hoor om mij heen veel ouders klagen dat ze er zo moe van worden. Moe van hun collega-ouders die opscheppen over het middelbare-schooladvies van hun kroost. Dat ze zich bijna verontschuldigen als het schooladvies geen ticket naar het vwo met zich meebrengt. Want het zal je toch gebeuren dat je kind naar het vmbo-t moet of, oh gruwel, naar het KADER.

 

Het lijkt wel of je als ouder pas succesvol bent als je kind het gymnasium tweetalig doet en daar op zijn minst ook nog een klas bij overslaat. Wat is er mis met een doodgewoon havo-klantje of een vmbo-scholier die daar heel erg goed op zijn plaats zit? Die niet op zijn tenen hoeft te lopen om te snappen waar de wiskunde over gaat. Of jarenlang naar huiswerkbegeleiding moet om toch net het atheneum aan te kunnen.

 

Ik ben ook in die val getrapt hoor. Want ook ik heb een godsvermogen aan huiswerkinstituten uitgegeven. Daarvan had ik wel drie maanden in een vijfsterrenresort op de Bahama’s kunnen zitten. Met z’n vijven…

 

Heeft natuurlijk niks geholpen, want de puber paste gewoonweg niet op de school waar hij naartoe ging.

 

trotse moeder

 

Uiteindelijk zat ie ergens anders wel heel erg op zijn plek en toen ging ie als een speer. Had ik dat nou maar eerder in de gaten gehad. Had ons allebei een hoop frustratie gescheeld…

 

Trouwens, een van mijn allerleukste buurjongens ging naar het vmbo kader. En werd daarna de beste elektromonteur van Noord-Holland. Die wil je echt wel kennen als het licht in de badkamer het niet doet hoor! 

 

Zullen we afspreken dat we elkaar niet meer de maat nemen over het schooladvies van onze kinderen? Want elk niveau is goed, zolang je kind er gelukkig is.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit