Klussen

Ken je dat programma Mijn man is klusser? Wat erg voor die vrouwen hè, dat hun mannen niks afmaken. Het hele huis op z’n kop. Ze douchen al jaren in de tuin en nog is het niet af. Wat een ellende…

 

 

Klussen. Mannen zijn er gek op of ze haten het. Bij mij in de buurt woont een aantal heren die er heel erg goed in zijn. Ze hebben een garage vol met gereedschap en in hun vrije tijd verbouwen ze hun eigen huis of dat van iemand anders. En als er geen klusje meer voorhanden is maken ze hun eigen tuinmeubels, knappen ze boten op of wassen ze hun auto. Dat vinden ze leuk. Het is hun hobby en hun partners zijn er blij mee. De man is onder de pannen.

 

De mijne vindt er geen bal aan. Die rijdt met z’n auto lachend door de wasstraat. De tuinmeubels hebben we gewoon in de winkel gekocht en als we willen varen huren we wel een bootje. Maar dan zijn er toch nog van die klusjes die wel moeten gebeuren. En daar gaat het in huize Smit nog weleens mis.

 

In onze badkamer zorgen negen halogeenlampjes ervoor dat we alles kunnen zien. Toen het licht er hier mee ophield moest het worden gemaakt. En nee, ik hoefde geen klusjesman te bellen. Dat zou mijn meneer helemaal zelf oplossen. Een fluitje van een cent. Gelukkig zit er ook een lamp in de spiegel boven de wastafel, maar toen die na een behoorlijke knal ook kapotging, vroeg ik me af wanneer hij die andere lampjes dan precies zou fixen. Ik heb toen demonstratief een bureaulamp in de badkamer neergezet, om me te kunnen opmaken; dat gaat zo moeilijk als je je eigen gezicht niet ziet.

 

Nadat ik een paar keer had gevraagd of hij tijd had voor een klusje begon hij op een regenachtige zondagmiddag dan eindelijk aan operatie ‘Licht in de badkamer’. De negen halogeenlampjes hingen opeens aan hun draadje aan het plafond en de spiegel stond inmiddels op de grond. Waarom het licht het niet meer deed? Hij kon het niet vinden en hij had echt geen idee.

 

En daar bleef het bij. Drie weken lang.

 

Iedere keer als ik de badkamer inliep duwde ik tevergeefs op het lichtknopje. Er gebeurde nog steeds helemaal niks, nada, noppes. En ik wilde me al bijna voor dat televisieprogramma opgeven, toen ik opeens een ingeving had. Eén van mijn buurjongens is heel erg goed met elektriciteit. Hij heeft er op zijn school zelfs een prijs voor gewonnen.

man aan het boren

 

Dus belde ik R., die mijn frustratie gelukkig begreep en meteen even kwam kijken. Binnen de kortste keren had hij door wat er aan de hand was en binnen een kwartier had ik weer licht. En dat heb ik nog steeds. Hoe is het mogelijk!

 

Inmiddels hebben mijn meneer en ik de afspraak gemaakt dat we voortaan alle, maar dan ook echt alle klussen uitbesteden. Ieder z’n vak of z’n hobby. De mijne houdt van fietsen en daar moet ie het maar bij laten.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit