Help de midden­stand een handje

 

Haarlem is jarenlang de leukste winkelstad van Nederland geweest. Of dat nog steeds zo is, weet ik zo net nog niet.

 

Dat heeft niks met Haarlem te maken of de winkels die er zitten hoor, maar het heeft alles te maken met de winkels die er niet meer zijn. Omdat ze te weinig verkochten. Omdat er te weinig klanten kwamen. Omdat die klanten online shoppen.

 

Daarom komen er steeds meer gaten in de Nederlandse winkelstraten. Soms staan er hele blokken leeg. Te verpieteren zelfs. Een straat met lege winkels nodigt natuurlijk niet echt uit om eens een middagje te gaan shoppen. Het wordt er dan ook niet gezelliger op. Dus wat doen we dan massaal? Dan vullen we nog vaker onze virtuele winkelmandjes. Met als gevolg dat steeds meer, met name kleine winkels hun deuren moeten sluiten.

 

Wordt het niet eens tijd om dat patroon om te draaien? Want waarom zou ik alles vanuit mijn luie stoel willen bestellen? Om vervolgens thuis te moeten wachten tot mijn pakketje bezorgd wordt. Om het dan, als het me niet bevalt, via een postpunt weer retour sturen. Is toch allemaal hartstikke ingewikkeld en reuzeslecht voor het milieu? Als ik nadenk over hoeveel fijnstof ik daarmee indirect produceer… daar kunnen al die boeren en bouwvakkers nog een puntje aan zuigen. 

 

Het is toch veel beter als ik gewoon naar de winkel ga, daar kijk, pas en koop? Dan weet ik meteen of het goed is en ben ik in één klap klaar. De middenstand is er blij mee want dan houden al die echte ondernemers hun bestaansrecht. En ik ben blij omdat ik goed advies krijg en die broek, dat boek of die hondenbrokken meteen mee naar huis kan nemen. Win-winsituatie lijkt me. 

 

En als de Sint en de kerstman nou de komende weken ook nog een handje helpen worden het, ook voor de middenstand, heel fijne feestdagen.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit