Heerlijk: mensen die aan powernaps doen leven langer
 

Eén van mijn favoriete dingen om op het internet tegen te komen zijn die onderzoeken met een positieve uitkomst waarvan je denkt: hé, dat gaat ook over mij.

 

Bijvoorbeeld dat rode wijn gezond voor je is, het hebben (en houden) van een kat je langer laat leven en dat ontbijten met pizza helemaal niet slecht is. Al heb ik bij die laatste nog wel zo m’n bedenkingen en expres alleen de titel gelezen en niet de inhoud, want daar zitten nog wel een aantal haakjes en oogjes aan, gok ik zo. Gelukkig ontbijt ik vrij weinig met een quattro formaggi, maar ik heb nu wel het idee dat het meer verantwoord is, mocht ik er ooit zin in hebben. Anyway, ik heb dus weer zo’n onderzoekje gevonden. Wetenschappers hebben nu onderzocht dat je van powernaps langer leeft. Kijk, da’s dus weer ontzettend goed nieuws eigenlijk.

 

In ‘s nachts slapen ben ik nooit echt een held geweest, dus meestal moet ik het met zo’n 3 à 4 uur doen. Dat is best weinig ja, en als ik overdag nou eens van moeheid instort voel ik me altijd zo schuldig en beschaamd als ik een powernap moet (of wil) doen. Op mijn laatste vakantie in Griekenland was ik met een vriend die volgens mij het hele concept powernappen heeft uitgevonden. Elke dag, na de lunch rond een uurtje of vier, dook hij z’n bed in om er weer fris en fruitig uit te stappen. Toen had ik het al moeten weten: dit is gewoon goed voor je. Mijn schaamte tegenover powernaps is dus nu verleden tijd, voortaan knal ik gewoon even het volgende onderzoek voor ieders neus die me de les wil lezen. Nog beter, want er is niet één reden waarom die powernaps zo goed zijn, maar meerdere.

 

Numero uno: het is goed voor je immuunsysteem. En dit geldt vooral voor de insomnia’ers. Twee keer een halfuur een uiltje knappen (gebruiken mensen die uitdrukking nog? Ik vind ‘m altijd wel schattig klinken) en wetenschappers zagen dat de cytokine- en norepinephrinelevels weer helemaal on point zijn. Waar die voor zijn? Best wel een big deal, die eerste is namelijk belangrijk voor je immuunsysteem en die tweede is bepalend voor je stemming en geluksgevoel.

 

De andere redenen zijn bijvoorbeeld dat het je algemene alertheid bevordert, je fysieke uithoudingsvermogen vooruit gaat en het is ook nog eens goed voor je geheugen. Oh ja, en ook nog even over het risico op hartaanvallen: die kans kun je met 48% verminderen als je even een halfuurtje horizontaal gaat. Volgens mij zijn er dus gewoon geen nadelen aan powernaps. Het wordt hoog tijd dat we naast een lunchpauze een nappauze krijgen op het werk. Het is een kwestie van tijd, geloof me. The future is here.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer