Heb jij nog iets van onschatbare waarde op zolder liggen?

 

Wie wat bewaart, die heeft wat. Soms heb je daar enorme mazzel mee. Want het kan zomaar zijn dat je iets van onschatbare waarde bezit, zonder dat je het in de smiezen hebt…

 

In het programma Van Onschatbare Waarde van Omroep Max proberen vier verkopers hun waardevolle en bijzondere dingen aan een van de vier experts (lse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Bas Jonker) te verkopen. Variërend van een Chinese vaas tot een schilderij van Toon Hermans.

 

Het zijn vaak verzamelaars die een deel van hun collectie willen verkopen. Of iemand die iets van een tante heeft geërfd en hoopt dat het nog wat oplevert. De verkoper moet wel stalen zenuwen hebben om met de vier experts in onderhandeling te gaan. Want wie doet het hoogste bod?

 

De experts zitten in aparte kamers en weten van elkaar niet wat de hoogte van hun bod is. Hoewel de verkopers zelf de volgorde mogen kiezen waarin ze de experts bezoeken, mogen ze de bedragen niet vergelijken. Als de verkoper besluit om naar de volgende expert te gaan vervalt het laatste bod. Onderhandelen is dus een vak apart en daar gaan de verkopers soms best ver in om het onderste uit de kan te halen.

 

Tsja, en dan gaat het ook weleens mis. Zijn ze veel te hebberig. In de aflevering van gisteren was Michel nogal van de hebberige soort. Voor een bijzondere fles whisky wilde hij de hoofdprijs van 13.500 euro. Maar expert en liefhebber Arnold wilde niet verder gaan dan 12.750 euro. En dan is het kiezen of delen. Eenmaal, andermaal, niet verkocht. Ai, daar sta je dan met lege handen en je dure fles sterke drank, want niemand anders wilde hem hebben voor dat bedrag.

 

Leuke televisie is het wel, nietwaar? Gisteren keken er al 1,4 miljoen mensen. Zo heeft Omroep Max weer een kijkcijferhit te pakken. Ik ga toch nog eens op zolder kijken of ik nog iets kan vinden.

 

Van Onschatbare Waarde, iedere woensdag om 20.35 uur op NPO 1.

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden