Harry Belafonte, de onvergetelijke zanger van onvergetelijke ballades

 

 

Moderne muziek zoals popmuziek draaiden wij buiten het gehoor van in ieder geval mijn vader.

 

 

Mijn moeder hield van operette, mijn vader van Beethoven en samen konden zij genieten van opera’s van Mozart.

 

Moderne muziek zoals popmuziek draaiden wij buiten het gehoor van in ieder geval mijn vader. Er waren maar een paar uitzonderingen, artiesten naar wie zowel wij, de kinderen, als mijn ouders met veel genoegen luisterden, Harry Belafonte was waarschijnlijk de eerste.

 

Een zo warme stem dat mijn moeder smolt, liedjes die zelfs mijn vader mooi vond, en daarbij een mooie man die het hart op de goede plaats had. Belafonte was niet alleen zanger van hits als Jamaica Farewell en Island in the Sun, maar kreeg ook bekendheid als filmacteur. Dat was in de tijd dat zwarte acteurs nog nauwelijks geaccepteerd werden.

 

Daarin kwam vooral verandering toen Sidney Poitier een Oscar kreeg. Overigens werd Harry Belafonte geboren in New York en was hij dus officieel staatsburger van de VS. Tussen 1935 en 1940 woonde hij bij een tante in Jamaica; zijn liefde voor dat eiland heeft hem nooit verlaten. In Nederland werd hij met name bekend door een optreden, samen met de zangeres Odetta, in het lied There’s a hole in the bucket.

 

Harry Belafonte was daarnaast een van de belangrijkste voorvechters voor gelijke rechten voor blank en zwart in de VS. In de 60’er jaren stond hij vaak letterlijk aan de zijde van Martin Luther King. Diens dood in 1968 was niet alleen een enorme klap voor het vredelievend protest, maar zeker ook een gemis voor Belafonte persoonlijk. Ook voor Paul Simon was Harry Belafonte een icoon. Zozeer zelfs dat Paul Simon advies vroeg aan hem, toen hij de lp Graceland wilde maken met zwarte Zuid-Afrikaanse musici in Zuid-Afrika tijdens de apartheid.

 

 

Maar bovenal blijft Harry Belafonte de onvergetelijke zanger van onvergetelijke ballades.

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl