Haar corgi’s waren haar familie

 

Haar liefde voor dieren was groot en ging ver.

 

 

 

Zo hadden haar honden hun eigen speciale kamer in Buckingham Palace, waar de prinsen en prinsessen corgi’s – corgi’s vanwege hun ‘energie en ongetemde geest’ – sliepen in kleine rieten manden waarvan de lakens dagelijks werden ververst door twee lakeien die door koningin Elizabeth Doggie 1 en Doggie 2 waren gedoopt. Aan het keukenpersoneel was de taak om ervoor te zorgen dat haar beestenboel naar behoren te eten kreeg met een dieet van konijn, kip, lever, rundvlees, kool en rijst. Bij de bereiding daarvan was het van het grootste belang dat al het vlees in fijne blokjes werd gesneden, zodat er zeker te weten geen botten in konden achterblijven waar de honden in konden stikken.

 

Gedurende haar regeerperiode zou ze meer dan dertig corgi’s aldus in de watten hebben gelegd die ze allemaal zelf had gefokt en die allemaal afstamden van corgi Susan, die de jonge Elizabeth kreeg voor haar achttiende verjaardag. Naar verluidt besloot ze daar in 2015 mee te stoppen zodat er geen honden alleen zouden achterblijven als ze er op een dag niet meer zou zijn. Maar nadat haar geliefde Philip was overleden kreeg ze twee troosthondjes van haar zoon Andrew.

 

Die heeft ze nu dus toch alleen moeten laten. Net als haar vier kinderen, acht kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen én haar twee andere honden: een dorgi (corgi-dachshund-mix) en een cocker spaniel. Vier honden dus werden er wees. Prins Andrew neemt de corgi’s Muick en Sandy (die net als Elizabeths favoriete pony Emma aanwezig waren bij de uitvaartplechtigheid) in huis, zo liet een woordvoerder van de hertog van York weten.

 

Het is natuurlijk een beetje speculeren, maar het zou zomaar kunnen dat Andrew met een nare nasmaak zit over wat hij zijn moeder te verduren heeft gegeven de laatste jaren. En dat hij twee van haar dierbare honden alleen al daarom zal koesteren. En wat die andere twee betreft: in een asiel zullen die heus niet eindigen. Al is het maar omdat de hondenkamer en de lakeien Doggie 1 en Doggie 2 er nog wel gewoon zijn – denk ik.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans