Giroblauw past bij jou

 

Van de week zag ik foto’s van mezelf op de middelbare school. Midden jaren tachtig. Wat was het leven toen nog overzichtelijk. Zomaar 9 dingen waar ik meteen aan moest denken.

 

1. Ik was een echte kakker. Inclusief geruite broek en twee polo’s met opstaande kraag. Luisterde eindeloos naar Spandau Ballet. Maar ik was dikke maatjes met Pien, die meer New Wave was. Met zwartgeverfd haar dat vol haarlak alle kanten op stond. Een echte fan van The Cure.
 
2. Van roerbakken of pokébowl had ik nog nooit gehoord. Als we thuis macaroni aten vond ik dat al heel exotisch.
 
3. Iedereen rookte. Thuis, op school in de pauze. En docenten deden dat ook in de klas. Bij Frans zat ik vooraan, de walm van de shag van meneer Peters dwarrelde zo mijn neus in. Die dronk daarbij ook nog eens van die vieze koffie uit de automaat. Dubbele stank dus.
 
4. Ik las ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ van Yvonne Keuls en kon er dagen niet van slapen zo ellendig vond ik het.
 
5. Na al die haarlak, permanent en touperen was het een wonder dat ik überhaupt nog haar op m’n hoofd had.
 
6. Mijn vriendinnen sprak ik op school of daarna onderweg naar huis. Ging ook best zonder WhatsApp of Snapchat. Bellen kostte een kwartje per minuut. Dus als ik te lang aan de enige telefoon die we thuis hadden melig zat te wezen, kreeg ik wel een seintje.
 
7. Giroblauw past bij jou. Die girokaarten en je betaalpas kreeg je in zo’n blauw plastic koffertje. Geld haalde je bij de bank. Die tot 4 uur ’s middags open was. En anders was je pas weer op de volgende werkdag aan de beurt. Dan moest je een cheque invullen en die door een laatje naar de baliemedewerker schuiven. Dan ging die cheque via de buizenpost ergens naartoe. Geen idee waarheen eigenlijk.
 

 

8. Rinkeldekinkel, Curry en Van Inkel. Iedere vrijdagochtend op Hilversum 3. Daar gebeurde het. De allernieuwste singletjes werden daar gedraaid. Vaak hoorde je die muziek voor het eerst bij de serie Miami Vice die de avond ervoor door Veronica op televisie werd uitgezonden. Sonny Crocket en Rico Tubbs wisten hoe het hoorde. Mat in de nek, pastelkleurig pak, coole zonnebril op het hoofd.
 
9. Op vakantie kocht je wel dertig ansichtkaarten. Want niet alleen oma en de buuf die op de plantjes lette kreeg een kaart. Bij gebrek aan Instagram en Facebook stuurde je al je vriendinnen een kaartje. ‘Hoe gaat het met jou, met mij gaat het goed.’ Met een getekend zonnetje en het aantal graden van die dag.
 
Soms zou ik best wel weer even zestien willen zijn. En jij?
 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit