Gezeur met kerst

 

Kerst is volgens de tijdschriften één van de mooiste dagen van het jaar. We zitten met de hele familie bij elkaar in een splinternieuwe outfit die matcht bij het tafelkleed en de kerstballen. Helaas is dat niet altijd het geval…

 

 

Als je eens om je heen vraagt hoe je vrienden de feestdagen doorbrengen, hoor je nog eens wat. Want lang niet bij iedereen is het plaatje perfect en er komt nogal eens wat gezeur met de familie bij kijken. Herkenbaar?

 

  1. Ieder jaar moet ik met kerst iedereen weer tevreden zien te houden. Ouders, schoonouders, stiefouders, kinderen. En niemand die aan mij vraagt wat ik nou eigenlijk wil.
  2. Ook deze kerstavond moet ik weer met m’n schoonouders mee naar de nachtmis, terwijl we met ons gezin de rest van het jaar nooit naar de kerk gaan. Liever ga ik op kerstavond lekker met mijn gezin naar de bioscoop, maar voor de lieve vrede durf ik dat niet te zeggen.
  3. We moeten bij m’n ouders altijd drie uur van tevoren opdraven en dan ook meteen eten. Koffie met kerststol, bonbons, saucijzenbroodjes, toastjes. Ik ben al misselijk voor we aan het kerstdiner zitten.
  4. Mijn schoonouders willen met kerst gezellig bij ons blijven slapen. Zij liggen dus prinsheerlijk in ons waterbed, terwijl mijn man en ik op een luchtbed in een koude garage liggen.
  5. We gaan met kerst altijd met de hele familie uit eten. Lastig met zo’n vegan schoonzus met haar zogenaamde glutenallergie. Ik krijg spontaan jeuk van haar gemekker over wat ze allemaal niet kan eten.
  6. Mijn moeder stelt altijd enorm hoge eisen aan onze tafelmanieren. Met drie ongeïnteresseerde pubers die het liefst de hele dag onderuitgezakt aan tafel zitten, is het kerstdiner met kristallen glazen en een damasten tafelkleed een hele opgave.
  7. Mijn zwager heeft een nieuwe liefde. Mijn boze schoonmoeder vindt haar niet zo aardig. Ik ben allang blij dat haar aandacht niet meer naar mij, maar naar deze nieuwe schoondochter gaat. Kerst legt de familieverhoudingen nogal onder een vergrootglas, zal ik maar zeggen.
  8. Mijn broer is niet altijd even tactvol. Hij vond het vorig jaar blijkbaar nodig om tijdens het kerstdiner tegen mijn dochter van zeventien te zeggen dat ze wel een beetje te mollig werd. Met als gevolg dat mijn broer en ik flinke ruzie kregen en we voor het hoofgerecht weer in de auto terug naar huis zaten. Mijn ouders snapten er niets van. Het was toch zeker maar een grapje?
  9. In september vroeg mijn vader al wat ik met kerst ga doen. Buiten was het nog zomer en ik moest me al vastleggen voor de feestdagen. Misschien heb ik tegen die tijd wel heel andere plannen, maar zit ik al maanden vast aan een afspraak waar ik helemaal geen zin in heb. Alleen maar zodat mijn vader onder de pannen is? Hij kan toch ook naar mijn zus?
  10. Mijn kinderen gingen vorig jaar in de kerstvakantie met mijn ex en zijn vriendin skiën in Frankrijk. Het kostte mij daarna een week om mijn meiden weer een beetje rustig te krijgen. Ze hebben een ouderwetse boze stiefmoeder die haar eigen kinderen duidelijk leuker vindt.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit