Gerrit Hiemstra:

“Niet zo aanstellen, joh”

 

 

Gerrit heeft het beste advies tegen de kou: “Trek een warme trui aan!”

 

Vetbolletjes voor de vogels werden opnieuw opgehangen, voorspellingen van Weeronline (met die min-temperaturen!) kreeg je doorgestuurd, en zelfs de schaatsverkoop steeg. Het gesprek van de dag was toch wel dat de kou eraan kwam. En niet zomaar kou, Nee, de Siberische Beer!

 

Dus buitelden de media, ook de serieuze nieuwssites, over elkaar heen met artikelen hoe je je moet weren tegen die kou. Zeker met die ‘gevoelstemperatuur’ die door de oostenwind ‘extreem’ aan zou voelen. Zoals: warm drinken helpt tegen de kou: door een warme drank wordt de temperatuur in de kern van het lichaam hoger.

Joh!
Of: in het artikel ‘Zo overleef je de komende dagen’: Pas op met ouderen. Zij hebben het extra zwaar met het koude weer.

Oké… Dat klinkt echt gevaarlijk.

 

En dat is het punt waar Gerrit Hiemstra invliegt. De wijze weerman van het NOS Journaal. De nuchtere Fries. Gerrit die – net als die ouderen – wel eens een tergend koude winter heeft meegemaakt. Gerrit, die met zijn kennis en ervaring die hype signaleert, en dan – heel simpel – een kleine actie onderneemt.

 

Via Twitter roept hij op om te stoppen met schrijven over de gevoelstemperatuur. Hij vindt het er alleen maar verwarrender op worden. En wat hij verder zegt? Het wordt de komende dagen koud, maar niet extreem koud zoals een groot aantal artikelen ons wil laten geloven. Een warme trui lost het probleem wel op.

 


Kijk. Dat zijn de betere adviezen. Daar houden we van. Gewoon niet zo’n hype van maken, niet zo tuttig doen over die kou en een lekker warme trui aantrekken. Want zo ‘Siberisch’ als in Rusland wordt onze kou echt niet. Ga er gewoon van genieten! Trek een wollen trui aan, doe iets over je oren, dan kun je prima naar buiten. En ga schaatsen – maar alleen als het ijs betrouwbaar is, hè. Dat advies nemen we graag voor lief.
Fijn dat er in deze hypetijden nog mensen met beide voeten (wam ingepakt, dat wel) op de (vorst)grond blijven staan.
Bedankt Gerrit!

 

PS. Ach, over een week is deze hype sowieso voorbij, want dan gaat het een week lang oer-Hollands regenen! (En ooit daarna wordt het vast weer lente…)

Door: Beatrijs Bonarius

beeld homepage: Pinterest, beeld schaatsen: Pinterest