Geef aan die goede doelen

 

We houden steeds vaker de hand op de knip voor het goede doel. En zo met de kerst in het vooruitzicht denk ik dat we juist best een beetje mogen geven.

 

 

Zijn we het geven soms een beetje beu of worden we ongevoelig voor andermans ellende? Margreet Plug, waarnemend directeur van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland ziet een daling in het aantal vaste maandelijkse donateurs.  

 

Jammer, want alle kleine beetjes helpen. Of het nu gaat om de speelgoedbank, de voedselbank of de ouderenzorg, er zijn veel goede doelen die afhankelijk zijn van giften. En wat is er nou mooier dan te delen?

 
Dat vinden de jongens van Rumag, het socialemediamerk en YouTube-kanaal dat bekend werd met hun teksten met witte letters op zwarte achtergrond nou ook.I gmar en René vinden het hoog tijd om meer te geven aan arme gezinnen in Nederland. Zij hebben een geweldige actie bedacht, en het is echt supersimpel. Doneer 1 euro, via een Tikkie. Om arme gezinnen in Nederland een fijne kerst te bezorgen.

 

Ben je nou benieuwd waar je ene eurootje naartoe gaat? Tikkie, van de betaallink, verzorgt de transacties. De verdeling van het geld over de arme gezinnen neemt de Linda Foundation (van Linda de Mol) voor haar rekening.

 

Zij maken cadeaudozen voor de gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Het zou echt tof zijn als het bedrag dat ze ophalen zomaar torenhoog wordt.

 

Of denk eens aan het Ouderenfonds. Meer dan een miljoen Nederlandse ouderen voelen zich eenzaam tijdens de feestdagen. Een miljoen! Dat kan toch niet? Daarom slaan het Ouderenfonds en PostNL de handen ineen en hebben het volgende bedacht: stuur een kerstkaartje. Kijk, als je toch bezig bent om je kerstkaarten te schrijven, waarom dan ook niet een of twee voor iemand die echt helemaal alleen is tijdens de feestdagen? Zo gepiept. En het kost je slechts een postzegel. Kijk hier hoe je dat doet.

 

En deze dan. Iedereen komt nog in de supermarkt voor de kerstdagen. Ook daar kun je je steentje bijdragen om mensen die het minder hebben toch een fijne kerst te bezorgen. Gewoon met een boodschappenlijstje. Rond de feestdagen staan er altijd medewerkers van de voedselbank bij de ingang van de super bij jou in de buurt. Zij kunnen jou een lijstje meegeven met artikelen die zij graag willen doneren aan mensen die onder de armoedegrens leven. En dat zijn er in Nederland meer dan je denkt. Zo bezorg je iemand met grote financiële zorgen ook een fijn kerstdiner. Je kunt ook via de website van de voedselbank doneren voor de meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland.

 

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede doelen waar je aan kunt geven. Misschien zitten ze dichter in je buurt dan je denkt. Laat je het me weten via Facebook? Want hoe meer we delen, hoe fijner de feestdagen voor iedereen zijn.

 
Bron: RTLnieuws.nl, Voedselbankennederland.nl, Ouderenfonds.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit