Gediskwali­ficeerd?

Écht?

 

Gisteravond de eerste aflevering gezien van het tiende seizoen Boer Zoekt Vrouw?  Rachel neemt alle boeren even met je door… 

 

Boerin Saskia

Saskia krijgt negen brieven van Yvon. Dat valt tegen maar toch lacht ze erom, want ‘het zijn er acht meer dan ze nodig heeft, haha’. Eén van Saskia’s bewonderaars beschrijft zichzelf als een ‘flapdrol die van geen kanten spoort’. En dan is er een meneer met een prachtige walrussnor die schrijft dat ‘zijn ogen openden toen hij haar zag’. Ik vraag me af hoe dat werkt in de praktijk. Met negen reacties heeft Saskia er niet genoeg om door te gaan naar de speeddateronde van volgende week, dus we zien haar pas weer terug bij de reünie aan het eind van het seizoen. Ik hoop dat ze niet met de flapdrol komt opdraven.

 

Boer Wim

Ik had hier al voorspeld dat Wim de pin-up van het seizoen zou worden. Met 333 brieven kreeg de aardappelboer inderdaad de meeste post van alle boeren. Hij moet flink schiften, dus alle briefschrijfsters van boven de vijfendertig worden door Wim en zijn hulptroepen resoluut op de nee-stapel gelegd. Op het eerste gezicht is dat misschien een beetje bot en ongezellig, maar wel heel praktisch want klapperende eierstokken zijn natuurlijk wel een beetje lastig als er aardappels gerooid moeten worden. Ook heel praktisch is dat er een vrouw tussen zit die expert is op het gebied van aardappelmoeheid, dus die komt automatisch op het stapeltje ‘ja’. Gelukkig heeft boer Wim wel het fatsoen zwaar te blozen. Dat zien we hem volgende week tijdens de speeddateronde ongetwijfeld nog een paar keer doen.

 

Boer Marnix

Marnix deed in de voorstelronde goed z’n best om zichzelf te verkopen als stronteigenwijs en vervelend, maar daar trapte niemand in. Maar liefst vijfenzeventig vrouwen reageerden op zijn oproep. Als Yvon hem dat vertelt, probeert hij heel hard niet te glimlachen. Hij zet zijn ‘ik sta hier boven’-gezicht op en gebaart vaag dat die leuke husky-fokster wel op de misschien-stapel mag. Hij probeert ons nog even zijn filosofie over de ongeschiktheid van paardenmeisjes te verkopen, maar ook daar trappen wij niet in. In zijn stapeltje van tien speeddate-kandidates zitten uiteindelijk zeven paardenmeisjes. Fijn dat hij een open mind houdt. Zou de handrem er af gaan volgende week?

 

Boer Rudie

O ja, de boer wiens huiskamer die zo gezellig is als de wachtkamer van een polikliniek. Er komt een heleboel staccato positieve kreten uit Rudie, maar er is geen moment verbinding met Yvon, of met brievenschrijfster Rianne, die hij opbelt voor een date. Alsof hij een afspraak met de tandarts maakt. Hij hoort niet eens wat Rianne’s antwoord is op zijn vraag of ze zaterdag kan. ‘Ja, is goed. Ja, doei’. Ik krijg spontaan netelroos van Rudie, maar het is wel een fascinerend type. Beetje jammer dus toch dat we ‘m niet terug zien volgende week.

 

Boer Wilfred

Ik denk steeds ‘Ach, jongen toch’ als ik Wilfred zie. En dan krijgt hij ook nog zo’n schamel stapeltje van zes brieven… Zijn vrienden hadden het hoger ingeschat, zegt hij. Ik wil ‘m over z’n bol aaien. Yvon had het goed gezien dat Wilfred misschien meer dan alle anderen een extra zetje nodig heeft, dus heeft een van de briefschrijfsters al op een baal stro in de stal geparkeerd. Briefschrijfster Sabine (‘Mooi handschrift’, vindt Wilfred) krijgt van hem een spoedcursus ‘Hoe Aai Je Een Koe’. Sabine en Wilfred worden op slag hevig verliefd. Not. Helaas. Wilfred keert schouderophalend terug aan tafel bij Yvon. Dan proberen we hetzelfde trucje gewoon nog een keer. Briefschrijfster Lorette heeft op een kleedje in het kuilvoer plaatsgenomen maar Wilfred voelt wederom geen vonk. Hij haalt zijn schouders nog maar een paar keer op. We zien hem voor het laatst.

 

Boerin Steffi

Paardenfokster Steffi valt helemaal stil als ze hoort dat er negenenveertig mannen naar haar hebben geschreven. ‘Holy shit’ zegt ze na een poos. Omdat ze overdag veel alleen is, hebben er in de maanden sinds de voorstelronde allemaal dingen door haar hoofd gespookt, zegt ze. Dat er niemand zou reageren, bijvoorbeeld, of misschien alleen maar voor de grap. Ik vind Steffi beeldschoon, en dat ze zo oprecht verbaasd is over de vele reacties, maakt haar nog leuker. Haar zus en ouders vinden het ook ‘keigoed’. Volgende week zien we hoe ze speeddatet met haar tien mannen.

 

 

Boer Jan

Boer Jan praat het liefst in nietszeggende tegeltjeswijsheden, maar we weten uit de voorstelronde dat dat voornamelijk branie is, want hij heeft een heel lief klein hartje. Hij is behoorlijk nerveus als hij het resultaat van zijn oproep krijgt – en daarna zichtbaar geëmotioneerd over het feit dat er drieëndertig vrouwen zijn die hem allemaal hele lieve brieven hebben geschreven. Daarmee gaat hij niet door naar de speeddate-ronde, maar dat maakt ‘m geen bal uit. Hij pakt z’n leesbrilletje en gaat lekker in z’n eentje alles doorlezen.

 

Boer Jaap

Jaap de bloemenboer zoekt een leuke, lieve vrouw, maar omdat hij zelden of nooit zijn kas uit komt, was er hulp nodig van Boer Zoekt Vrouw. Jaap laat de taart van zijn zus Tineke even staan om horen hoeveel brieven hij heeft gekregen. Maar liefst achtenveertig. Jaap is er blij mee. Zijn zus Tineke is ‘soort van geëmotioneerd’ en zijn ouders roepen ‘Geweldig, jongen’. Volgende week zien we hoe het speed-daten hem afgaat.

 

Boerin Michelle

Ik ben fan van champignonkweker Michelle, maar schrok een beetje van haar Kate Bush-elfjeskostuum. Puntmouwen en blote schouders lijken me uit veiligheidsoverwegingen geen verstandig kledingkeuze voor het sorteren van champignons. Maar kniesoor die daar op let, want Michelle heeft mooi 326 brieven in de pocket. Samen met twee zussen en twee vriendinnen gaat ze de enorme berg post te lijf op zoek naar een leukerd voor op de hoekbank. Ik hoop dat ze niet gaat voor de briefschrijver die een slappe woordgrap maakte over ‘We Are The Champignons’.

 

Boer Remco

Conversaties met Remco is niet goed in het maken van een gezellig ongedwongen babbeltje. Het gaat meestal zo: ‘Ja. Ja. Ja, klopt. Ja, klopt. Ja. Ja, ze groeien hard, de koeien. Is ook de bedoeling. Ja. Haha.’  Met zevenenveertig brieven had Remco één reactie minder dan Boer Jaap, dus hij gaat niet speed-daten volgende week. En dat komt goed uit, want hij blijkt de regels te hebben gebroken door sinds de voorstelronde al contact te hebben gehad met een aantal van zijn briefschrijfsters. Gediskwalificeerd. Ja. Haha. Ja. Klopt.

foto ‘Boer zoekt vrouw’: Linelle Deunk

 

Door Rachel Lancashire

Rachel Lancashire is redactiemanager en tekstschrijver. Ze woont met een heel lange Engelsman, een zoon, een dochter en de gezusters cavia (en ’s zomers vaak met een heleboel fruitvliegjes) in een iets te klein huis in een middelgrote binnenstad.