Met je kop op de voorpagina

 

Eén domme actie en je wordt ongenadig hard aangepakt

 

Hoera, een beetje goed nieuws vandaag. Omdat de Week tegen Pesten start, kwamen onderzoekscijfers naar buiten waaruit blijkt dat er minder middelbare scholieren worden gepest dan twee jaar geleden. Nog een opvallende ontwikkeling? Internetpesten is niet groter geworden. Maar ik las wel dat basisscholen het pestgedrag niet hebben kunnen verminderen. Ondanks dat er veel moeite en energie in is gaan zitten. Het blijft dus lastig om dat vermaledijde pestgedrag uit te roeien.

 

En dat geldt niet alleen voor kinderen. Want volwassenen zijn net zo meedogenloos. Ook gisteravond weer, met boer Remco, je weet wel, de boer uit Boer zoekt vrouw die enkele ‘potentieeltjes’ had gevraagd brieven te schrijven naar hem. Waardoor hij al wat dames kende op het verrassingsfeestje, dat was georganiseerd door het programma. En met wie er in de tussentijd ook nog wat innigs is gebeurd. Tja. Dat was dus valsspelen. En als je valsspeelt, dan word je gediskwalificeerd. (Tot zover de vergelijking tussen de Olympische Spelen en Boer zoekt vrouw.)

 

Deze knuffelbeer, zoals hij voor ‘het incident’ al werd bestempeld, die de sympathie van heel Nederland (nou ja, slechts 3 miljoen mensen dan) had omdat hij na het overlijden van zijn vader het bedrijf runde, haalde natuurlijk een domme streek uit.

Eentje waarover hij spijt heeft betuigd. En ik snap dat je dan het gespreksonderwerp op social media wordt. Maar ondanks dat veel mensen het ook voor Remco opnamen, werd hij flink door het slijk gehaald. Daarnaast stond hij vanochtend op werkelijk álle voorpagina’s. Pon-ti-fi-caal. Met foto en al. Waardoor hij nu voor heel Nederland te kijk staat als leugenaar, een valsspeler.

 

Ja ja, het ís nieuws. En ja, ik snap dat kranten berichten over dat populaire programma. Maar ik denk dat onze Rem wel heel hard wordt gestraft voor zijn domme actie. Dit blijft hem zijn hele leven achtervolgen. Want dit blijft online terug te vinden.

 

Boer zoekt vrouw zegt altijd zorgvuldig om te gaan met de niet-mediagetrainde boeren. Die worden intensief begeleid tijdens en na het programma. Want het bereik ís ook groot. Die miljoenen mensen hébben allemaal een mening over je. En het is niet mals wat er allemaal over je wordt geschreven als je met je kop op tv komt. Zeker nu voor Remco niet. Ik hoop dat de redactie haar handen toch niet helemaal van Remco aftrekt. Dat ze hem nog steeds – ondanks zijn diskwalificatie – begeleidt. Niet omdat de Week tegen Pesten vandaag begint, maar gewoon, uit menselijkheid

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.