Boer Zoekt Vrouw 2018!

 

Gisteravond ook gekeken naar de kick-off van Boer Zoekt Vrouw? Rachel had het programma nog nooit gezien, maar daar komt verandering in: ze gaat het hele tiende seizoen verslaan voor Franska.nl.

 
Zo, BZV-fans, ik ben aan boord hoor… Net naar de voorstelaflevering gekeken, en ik denk dat ik het wel ga redden tot het eind van het seizoen. Want laten we eerlijk zijn: het was een mooi uitgebalanceerde selectie boerenbonbonnetjes dat we voorgeschoteld kregen: veelal leukerds die iedereen wel lust, een paar waar je een beetje uitslag van krijgt, en een of twee smakelijke exemplaren waar iedereen z’n tanden wel in zou willen zetten.

 

Laten we eens inventariseren wat voor vlees we in de kuip hebben…

 

Boer 1

De 28-jarige boer Remco uit Friesland heeft een melkveebedrijf en vindt het een beetje ongemakkelijk dat Yvon zo dichtbij staat. Hij gaat maar gauw koeienpoep van een muur spuiten. Hij heeft leuke krullen en vindt zijn werk ‘machtig mooi’, maar verder kijkt hij vooral veel weg, leunt op zijn riek en houdt zijn handen in zijn zakken.  Maar hij heeft een eigen huis, dames! En organiseert een tentfeest waar ruim 1200 man op af komt, dus hij is heus wel sociaal. O, nu valt het Yvon ook op dat hij steeds weg kijkt. Remco’s handen zitten nog steeds in zijn zakken. ‘Dat ben ik’, zegt hij.

 

Boer 2

Rudie uit Groningen ziet er een beetje uit alsof hij in de IT zit, maar hij heeft een melkveehouderij, een grote berg krachtvoer en geen tijd voor de liefde. Hij heeft ook nauwelijks tijd voor Yvon. ‘Je bent gewend om alles alleen te doen, hè’, zegt Yvon. Zou het daarom komen dat hij nog niemand gevonden heeft om zijn leven mee te delen? Oei, het lijkt alsof hij schrikt van dat inzicht. Zijn huiskamer is zo gezellig als een abattoir. Hij stelt voor de cv wat hoger te zetten in plaats van de open haard aan te steken. Ik begin het vermoeden te krijgen dat hij het niet helemaal snapt.

 

Boer 3

Saskia uit Utrecht is melkgeitenhouder. Ze doet me denken aan een lieve-maar-strenge wijkverpleegster. Ze wilde wel daten, maar het kwam er niet van. Te druk met geitjes in dozen, kinderen, kleinkinderen en een hond. Ze woont op een gezellige boerderij, maar ’s avonds als haar kinderen weg zijn, ziet het er wel eenzaam uit. Zelfs samen met Yvon tandenpoetsen helpt niet.

 

Boer 4

De Noord-Brabantse boer Marnix heeft humor, zelfkennis en ondeugende ogen. Hij heeft ook Aaltje de Dikbil, een hond met puppies, een huis als een museum, stroopwafels en pony’s.

Volgens mij is hij knetterlief, dus waarom is hij zo druk met iedereen waarschuwen dat hij stronteigenwijs is? Kom op Marnix, je bent leuk en zo krijg je nooit een boerin om mee naar zomerse zonsondergangen te kijken!

 

Boer 5

Ja hoor, dit is ‘m. Ik zet mijn geld op Wim voor de titel ‘pin-up van dit seizoen’ en ontvanger van de meeste brieven. De 28-jarige boer Wim uit Flevoland heeft leuke kastanjebruine krullen en een vrolijk gezicht. Zijn hond heeft dezelfde kleur haar als hij. Wim heeft een akkerbouwbedrijf met aardappels, suikerbieten en uien, en een lief hapertje in zijn stem. Bonuspunten voor het feit dat hij Yvon gewoon een groot stuk taart voorschotelt in plaats van een droog kaakje bij de koffie.

 

Boer 6

Boer Wilfred uit Gelderland heeft een melkrobot en een app waarop hij kan zien welke koeien gemolken moeten worden. Als hij over zijn werk praat is er niks aan het handje, maar hij slaat een beetje dicht als het over de liefde gaat. Vlug een ander onderwerp want ‘Voor de rest gaat het wel goed’. Volgens mij een slimme jongen en – geen onbelangrijke skill – hij kan goed eieren bakken. Tijdens de lunch vraagt Yvon nog even door over zijn zoektocht naar een leuke vrouw, en dat maakt hem een beetje verdrietig. Wilfred pakt gauw nog een boterham.

 

Boer 7

Boerin Steffi uit Noord-Brabant heeft een porseleinen gezicht met een zachtroze blosje. Ze probeert haar weelderige krullen te verbloemen met een kort en pittig kapsel. Ik weet even niet waarom. Verder heeft Steffi een doekje dat naar merrie ruikt, een fantoom, een hitsige hengst en ze durft tot aan haar oksel in een merrie. Stefi gaat er niet eens meer van blozen. Ze moet heel gauw af van het idee dat er meisjes zijn die mooier zijn dan zij.

 

Boer 8

Jan de 60-jarige melkveehouder uit Noord-Holland doet me denken aan een strenge judoleraar. Ik geloof dat ik zelfs een beetje bang van hem ben. Yvon zo te zien ook, want ze vraagt niet door als Jan met oneliners gaat strooien. Zes jaar geleden is zijn vrouw overleden – o wacht, hij is een gevalletje grote mond, klein hartje. Och erm. Gelukkig, hij heeft zich weer herpakt en gaat met Yvon op een quad rijden. Ik vind Jan toch wel leuk, geloof ik.

 

Boer 9

Als de Noord-Hollandse bloemenkweker Jaap het over zijn werk heeft, zie je een leuke man. Maar zodra het over het leven buiten de kas gaat, klinkt het allemaal een beetje verdrietig. Hij weet ook niet waarom hij nog niemand is tegen gekomen. Zijn moeder snapt het ook niet. Hij wil een vrouw die ‘m uit de tuin haalt. Hij staat er voor open, zegt hij. Ik hoop dat het ‘m gaat lukken. Wat sowieso in zijn voordeel spreekt: hij heeft hele leuke hollende pony’s.

 

Boer 10

De laatste boer heet Michelle. Ze is 29 en champignonboerin in Noord-Brabant. Alweer zo’n mooie stoere vrouw die ik zelf een brief zou schrijven, ware het niet dat ik van mannen houd. Michelle heeft al een hoekbank gekocht in hoopvolle afwachting van een leukerd die daar met haar op kan knuffelen. De plek voor de zandbak heeft ze trouwens ook al bepaald. Ik houd van dat soort doortastendheid. Michelle zelf houdt het even niet droog. Ach gut, kind, er zit binnen de kortste keren een leuke hunk op die bank hoor. En zandbakbevolking komt er ook. Wedden?

 

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik wil het liefst fast-forwarden naar september, wanneer het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw in alle ernst begint. Nog maar iets meer dan 100 nachtjes slapen.

 

 

Rachel Lancashire is freelance redactiemanager en tekstschrijver. Ze woont in een iets te klein huis in een middelgrote binnenstad, samen met een hele lange Engelse man, een zoon, een dochter en de gezusters cavia. 

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

 

Beeld : consumentenbond