Gebruik dit nooit in je tuin als je een kat of hond hebt

 

kat en hond

 

 

Voor je het weet is je huisdier doodziek of erger.

 

 

 

 

 

Toen afgelopen weekend het lentezonnetje in mijn tuin scheen zag ik het: een groene waas over mijn tuinmeubelen en terrastegels. Alsof je een bril met groene glazen op je neus hebt staan. En juist als je eindelijk buiten kunt gaan zitten moet je aan de slag met een borstel en schoonmaakmiddel om deze aanslag weg te boenen.

 

 

Omdat ik liever lui dan moe ben wilde ik eigenlijk meteen naar een gemene chemische groene-aanslagreiniger grijpen, maar volgens het consumentenprogramma Radar kun je dat beter niet doen als je een kat of een hond hebt.

 

 

Hoewel zo’n schoonmaakmiddel heel effectief is, kun je het maar beter niet kopen als je huisdier je lief is. Want de werkzame stof in groene-aanslagreiniger is didecyldimethylammoniumchloride, een bijtende stof die veel ellende kan veroorzaken. Vooral katten vinden schoonmaakmiddelen waar dit in zit erg lekker ruiken waardoor ze ervan willen proeven. En heb jij net je terras ermee schoongemaakt en je hond of kat loopt over je schone tegels, dan blijft er een klein laagje op de kussentjes van de pootjes zitten. Als je huisdier dan z’n pootjes schoonlikt komt dat middel onbedoeld in de bek, wat gemene zweren op de tong en wangslijmvlies kan veroorzaken. Erg pijnlijk waardoor je kat of hond zal stoppen met eten.

 

 

Sinds 2018 moeten fabrikanten verplicht een waarschuwing voor deze zogenaamde biociden op het etiket plaatsen. Dus mocht je de groene aanslag te lijf willen gaan, kijk dan op het etiket of de bijtende stof erin zit. Want je moet er toch niet aan denken dat je onbedoeld je allerliefste Luna of Simba vergiftigt?

 

 

Dit kun je wel doen om je terras weer schoon te krijgen:

·       Zorg dat er voldoende zonlicht in je tuin schijnt, dan verdwijnt de aanslag vanzelf.

·       Heet water en een ouderwetse harde borstel zijn een perfect stel om aanslag weg te schrobben.

·       Met een bezem en brekerzand (dat je gebruikt om nieuwe bestrating in te vegen) veeg je de aanslag makkelijk weg. Dit fijne zand is zo scherp dat je het laagje als het ware wegschuurt.

·       De hogedrukreiniger is ook heel effectief en hartstikke milieuvriendelijk. In no time heb je een tuin die weer spic en span is.

 

 

Bron: dierapotheker.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit