Code oranje

Waai Niet Weg!

 

 

Op 22 september begint de astronomische herfst, maar eh… hou je vast: morgen komt-ie al aardig hard aanwaaien.

 

 

Het weer is ook hier al een paar dagen wat aan de woeste kant. Niet om over naar huis te schrijven, nu ze in de Verenigde Staten al weken in de ban van de ene na de andere verwoestende orkaan zijn en het leed soms niet te overzien lijkt, maar morgen gaat het bij ons ook stormen. En een waarschuwing lijkt de deskundigen van onder meer Weerplaza.nl wel op z’n plaats.

 

Niet om flauw te zijn, maar veroorzaken die weerwaarschuwingen hier in Nederland niet zelden meer gedoe dan het weer zelf? Roept de KNMI bijvoorbeeld twee keer ‘code oranje!’, dan stromen hele kantoren uren eerder al leeg. Files. Chaos. Treinen die uit voorzorg niet of minder rijden… Om dan de volgende dag te moeten concluderen dat het allemaal reuze meeviel. Sterker soms nog: er gebeurde niks. Iets met een glas water.

 

Maar goed. Je weet het nooit. Storm dus. Zuidwesterstorm voor wie het precies wil weten. Met op de Wadden zelfs kans op windkracht 10, volgens Amerikaans model is dat zware storm, lees ik. Daarnaast gaat het flink regenen, is het kil en dus een échte herfstdag. We gaan het zien.

 

Een nuttige tip voor als de onstuimigheid losbarst, of eigenlijk: vóórdat-ie komt

 

Een nuttige tip voor als de onstuimigheid losbarst. Of eigenlijk vóór dat dat gebeurt, want dan is het te laat. We denken hier bij franska.nl echt aan alles ;-) Komt-ie: voorkom dat de wind aan de haal gaat met losse spullen. Het najaar is voorlopig een blijvertje, dus alles moet sowieso naar binnen, dan maar meteen, voor het wegwaait en schade veroorzaakt.

 

O ja, omdat de bomen nu nog veel blad hebben, kunnen ze het zwaar krijgen. Met hoge windsnelheden kunnen takken namelijk makkelijk afbreken. Wat ook zorgelijk is, is het feit dat er in het westen en noorden van het land al erg veel neerslag is gevallen waardoor de grond flink verzadigd is. Hierdoor kunnen bomen bij de zwaardere rukwinden makkelijker omwaaien.

 

Be prepared!

Door Caroline Griep

Bron: weerplaza.nl