Ga jij nog weleens naar de markt?

 

Je haat het of je houdt ervan. Ik behoor meestal tot de eerste categorie, tenzij ik op vakantie ben…

 

 

 

Naar de markt gaan is niet echt mijn ding. Althans, naar de doordeweekse markt waar je groenten en fruit koopt. Want ik kom altijd met verlepte tomaten thuis, beschimmelde paprika’s en sinaasappels die echt niet zo zoet zijn als de marktmeneer vanuit zijn kraam naar me roeptoeterde.

 

Mij doe je er dus geen plezier mee, met dat slenteren langs de kramen op zoek naar koopjes. Misschien ben ik er gewoon niet geschikt, voor dat kan natuurlijk ook. Want ik kan er nooit wat vinden en al helemaal geen gezellige bak verse kibbeling. Misschien ligt het aan mij hoor, dat de marktmensen al aan me zien dat ik geen fan ben en daarom me de vis van vorige week meegeven.

 

Maar als ik op vakantie ben dan gaat er geen dag voorbij of ik ben wel ergens op de markt te vinden. Dan loop ik gewoon mijn neus achterna. Reuze jammer dat ik dan geen kilootje Spaanse garnalen, strengen Franse knoflook of van die heerlijke Italiaanse worstjes met venkel mee naar huis kan nemen. Ik maak zelfs van tevoren een lijstje met de fijnste markten die ik op mijn vakantiebestemming wil bezoeken. Zo ga ik in Parijs graag op zondag even koekeloeren op de markt bij de Bastille. Rijen dik staan ze daar te wachten voor de stalletjes die uitpuilen van het lekkers. Of naar die speciale markthallen die in iedere Spaanse stad te vinden zijn, waar je ’s ochtends in alle vroegte de lekkerste vis kunt kopen. Zo uit de zee ’s avonds hop, in het pannetje. En wat te denken van de Mercato Centrale in Florence waar ik ooit de lekkerste verse vijgen van de wereld kocht.

 

Nu zit ik hier niet op te scheppen over mijn vakanties, maar gek genoeg lukt het me daar wel om eindeloos langs de kramen te lopen en echt verse waar te kopen. Eigenlijk wil ik graag weten waar ik in Haarlem of omgeving moet zijn voor sappige mandarijnen, verse kabeljauw of een pondje oude Leidse kaas. En dan niet zo’n markt waar je alleen maar hippe dingen eet, maar waar ze juist die verse spulletjes verkopen waar de blauwe en gele supers niet tegenop kunnen. Iemand nog tips?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit