Opmerkelijke zaken rond het stemmen

 

Zie me maar even als je opmerkelijke verslaggever, die jou meeneemt in de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. 

 

 

 

Cabaretier Alex Ploeg zei het treffend aan tafel bij Jinek: ‘Gemeenteraadsverkiezingen zijn het wilde westen van de politiek.’ En dat is wat het is.

 

Bij de VVD in het (best wel christelijke) Katwijk vonden ze het een goed idee om condooms uit te delen (?), Lokaal Hellendoorn zingt je van de partij en in Weesp hebben ze het briljant bekeken: daar kun je na het stemmen meteen door na de bar. Ik vind het voor het eerst jammer dat ik níet in Weesp woon. Hou je vast, want de gemeenteraadsverkiezingen zijn weer een bron van vermaak.

 

Te paard
Because of corona kregen we er een boel interessante stemlocaties bij. Het is blijkbaar bij gemeentes blijven hangen, want ook bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam alles uit de kast. Het blijft trouwens niet bij opmerkelijke locaties, want je mag dit jaar ook gewoon te paard stemmen. Pardon? Jazeker, in Sint-Oedenrode stem je deze dagen gewoon te paard of pony, mocht je er toevallig één hebben. Een drive-thru voor ruiters. Wel zo makkelijk, vonden ze bij manege De Pijnhorst.

 

Ik kondigde net al even aan dat ik met liefde in Weesp had gestemd, want daar is een stemlokaal in de Wispe Brouwerij. Laat dat nou toevallig één van de gezelligste plekken van Weesp zijn. Ik zeg: rond de klok van 16:00 uur een krabbel met het rode potlood en meteen het grand café in om te proosten op je stem.

 

‘Wat zullen we stemmen?’
In Hellendoorn pakte de partij Lokaal Hellendoorn flink uit met een parodie op ‘Wat zullen we drinken’. In het lokale clubgebouw kwam de partij samen en de lijsstrekker mocht in het midden dansen met een best wel goor rood potlood. ‘Wat zullen we stemmen?’ Ach, kijk zelf maar even. Dit is er eentje in de categorie beeld-dat-je-voor-altijd-achtervolgt.

 

 

Houd je aandacht nog even vast, want Wijchen (spreek uit: Wiegen) heeft werkelijk waar de meest onbegrijpelijke campagne ooit online staan. Het zijn een boel kerels in een kilt die met een blote kont over een weiland rennen. Daar gaat de politiek er in ieder geval stukken op vooruit, dat weet je zeker. Scrol naar 04:00 voor blote billen.

 

 

 

Oude bekende
En voor alle 30-plussers onder ons: Rita Verdonk is gesignaleerd in Den Haag. Ze is de nummer twee op de lijst voor Hart voor Den Haag. Dat is er toch wel eentje in de categorie opmerkelijke zaken. Al wordt het nóg iets opmerkelijker, want de nummer één Richard de Mos zou zomaar op non-actief gezet kunnen worden vanwege een aanklacht van het OM. Zou Rita nu dan écht de lachende tweede worden? De partij maakte trouwens een tenenkrommende parodie op het toch al tenenkrommende ‘Ik heb een bon gepakt’ van René Froger en rapper Donnie, maar die is helaas offline door een copyrightclaim. Ja, ook voor politici gelden regels.

 

Missertje in Kampen
De gemeenteraadsverkiezingen zijn ook het énige moment dat alle billboards in je dorp of stad volgeplakt zijn. Bij mij volgen CDA, D66 en Dorpsbelangen zich in twee keer knipperen met je ogen op, maar in Kampen weten ze pas écht wat een pakkend billboard is. Al twijfel ik of starters en senioren staan te springen om te stemmen. Daar moet Wopke Hoekstra toch een appje aan gewaagd hebben na de uitzending van Jinek gisteravond.

En natuurlijk nog het bewijs dat VVD’ers in Katwijk het werkelijk een geniaal plan vonden om te werven met condooms. Het is blijkbaar een oud trucje, want GroenLinks, D66 Vlaardingen en VVD Woerden gingen ze voor met quotes als ‘Voel de Liberaal in je’ en ‘GroenLinks zit er graag bovenop’. Ik moet geloof ik even bijkomen van deze campagnestrategie, al werkt het vast rond drie uur ’s nachts bij het sluiten van de kroegen.

Tot slot: als het op één moment belangrijk is om jezelf bij elkaar te pakken en te voet, te fiets of te paard naar de stembus te gaan, dan is het nu. Jouw stem zorgt ervoor dat we in een democratisch land leven. En we zien heel dichtbij dat dit niet vanzelfsprekend is.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans