Hoe maakt u er het beste van met uw kat?

 

Onze redactiekat heeft lucht gekregen van het bestaan van zelfhulpboeken en komt direct met een briljant idee. Nou ja, briljant… in zijn ogen dan.

 

Hé, dat wist ik niet. Nou ja, ik ben ook maar een kater die acht uur per dag vanaf de vensterbank chagrijnig naar buiten zit te staren, dus kan jullie Fritsje niet alles bijhouden hè. Maar ik verneem nu dat zelfhulpboeken hotter dan ooit zijn! Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen, hoe krijg ik die kilootjes eraf, hoe begin ik een geheime verhouding met mijn yogaleraar, hoe voer ik een vriendelijk gesprek met iemand die ik niet uit kan staan… het gaat maar door. Al jaren geloof ik, maar ik zit dagelijks – dat had ik al gezegd, toch, op die vensterbank. Ja, ook een mooi zelfhulpboek: Hoe te voorkomen dat je voortdurend in herhaling valt. Hahaha! En deze dan: Hoe te voorkomen dat je om je eigen grappen gaat lachen. Hahaha!

 

Maar nu heb ik dit plan: Hoe om te gaan met uw kat. Geschreven door mij hè, een kater, dus zogezegd van binnenuit. Nou is er wel een probleem: wij katten willen namelijk helemaal niet dat er ook maar iemand met ons omgaat en dan ben ik al na een zin uitgeschreven. Ik moet de titel maar veranderen: Hoe maakt u er toch nog het beste van met uw kat. Dat tempert meteen de gedachte dat u ooit een normale, laat staan gezellige relatie zou kunnen opbouwen met uw kat, ja, neem dan maar een ander dier en een ander zelfhulpboek: Hoe nog gezelliger om te gaan met uw halfdebiele Labrador.

 

Mijn eerste opzet voor Hoe maakt u er toch nog het beste van met uw kat.

 

Hoofdstuk 1

Waar wij vandaan komen, wie wij zijn. Dan begin ik met woestijntijgers, waar wij rechtstreeks van afstammen, en dan eindig ik hoe de kat in Nederland kwam, als het intelligentste dier ooit. Sleutelwoorden: intelligent, slim, briljant.

 

Hoofdstuk 2

Waar wij allemaal niet tegen kunnen. Dat er tegen ons wordt gepraat. Opgepakt worden. Droge brokken in plaats van versgebakken muizen met een truffelsausje. Elke vorm van gezelligheid. Te warme ruimtes (>20 graden). Te koude ruimtes (<19). Muziek, minus het Requiem van Mozart. Dierenartsen. Dierenpensions. Kleuters. Peuters. Nou ben ik amper begonnen, ja, dit wordt wel een érg dik hoofdstuk.

 

Hoofdstuk 3

Wat te doen met kittens? Niet naar omkijken tot ze zijn uitgegroeid tot chagrijnige katten, maar dit dan verteld in 5000 woorden, inclusief een heftig pleidooi voor een verbod op kittenvideo’s, want die doen ons imago niet bepaald goed.

 

Hoofdstuk 4

Een uitweiding over hoe intelligent, slim, briljant wij zijn of had ik dat al behandeld? Hé, ik heb ineens een ideetje voor een zelfhulpboek: Hoe te voorkomen dat je voortdurend in herhaling valt. Hahaha!

 

 

Nou, dat wordt wel wat. Fraai geïllustreerd, in leer gebonden, zo’n 1200 pagina’s, gesigneerd met mijn rechterpoot en dat allemaal voor slechts 272 euro, dan heb je echt wel het perfecte Sinterklaascadeau. Of voor Kerstmis, daarin laat ik jullie vrij.

 

Nog een tip trouwens: Hoe kom ik die verschrikkelijk deprimerende feestdagen dit jaar weer door met  schoonouders en andere afschuwelijke dingen. Gezellig, toch, zo’n boek?