Hoezo met de auto?

 

Weet je hoe we het aanpakken? We lopen gewoon naar een dorpje en zorgen dat we er om lunchtijd zijn. Dan hebben we het ook wel verdiend om eens even uitgebreid te gaan zitten tafelen. Nemen we daarna de bus terug. Goed plan toch?

 

Zo begon ons Toscane-wandelplan. Niks, zoals veel mensen doen, met een georganiseerde reis en een ervaren gids. Tuurlijk niet. Gewoon lekker alles zelf uitzoeken met een gedetailleerde kaart die we daar ter plekke kochten bij de boekhandel. Kun je meteen uitvinden waar je allemaal heen kunt lopen en langs welke weggetjes en paadjes. De ‘Sentieri della provincia di Siena’ bleken de meest gedetailleerde kaarten te zijn.

 

Het is zo’n mooie ervaring om over heuvels en door dalen door dat prachtige Toscane te hobbelen. Af en toe een wild zwijn voor je snufferd. Heel veel vlinders om je heen. Wel oppassen met schaapskuddes die er onder bewaking van een hond (of twee) rondtrekken. Niet aanhalen, niet mee bemoeien, gewoon langslopen en doorlopen. Anders heb je grote kans op problemen met de hond.

 

Kaartlezen is nog wel een dingetje, hebben we met enige regelmaat ontdekt. Paden komen en gaan daar namelijk. Er is zo af en toe een boer die een pad omploegt en inzaait, of iemand die ineens ergens een huis bouwt en dan moet je het maar even op gevoel doen. Kan je zomaar een paar kilometer extra kosten. Maar ach… een kniesoor.

 

Nog een dingetje is dat, als je ergens in een leuk dorpje wilt lunchen, je eigenlijk altijd aan het einde van een lange tocht een fikse helling moet pakken. Hangt je tong al op je schoenen, begint het echte werk pas. Waar we na een paar fikse wandelingen achter kwamen is iets wat een beetje oplettende Italië-fan al lang hadden kunnen weten. De namen van die dorpjes beginnen niet voor niets altijd met het Italiaanse woord voor berg…

 

Zo komen we steeds op nieuw hijgend en puffend binnenwandelen in Montepulciano. Montalcino, Montichiello…etc. Je bent dus gewaarschuwd.

 

Buon Viaggio!

 

 

Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.