Rare jongens die Romei­nen

 

Soms zijn die Italianen best een beetje ‘apart’. Ooh! Dat mag helemaal niet, een complete bevolkingsgroep beledigen. Misschien wel als het lief bedoeld is? Ik vind namelijk dat ze best bijzondere oplossingen voor bepaalde dingen bedenken.

 

Misschien kun je het je nog herinneren? Dat je in de ‘lire-tijd’ bij een supermarkt of restaurant contant betaalde (zo ging dat vroeger gewoon). Dan liepen die jongens en meisjes daar toch af en toe tegen een probleempje op. In die tijd waren er óf heel veel mensen muntjes aan het sparen, óf ze hadden gewoon te weinig muntjes geproduceerd. Nou, een echte Romein is niet voor één gat te vangen.

 

Geen idee dus wat de oorzaak was van het muntjesgebrek, maar als je het niet gepast had, kreeg je steevast een deel van je wisselgeld in snoepjes uitbetaald. De eerste keer stond ik met open mond te kijken (kon ik ze meteen naar binnen schuiven), maar al snel pas je je aan. Moest je natuurlijk niet proberen om zelf die dingen als geld te gebruiken. Dat had ik dan toch echt even verkeerd begrepen, signorina.

 

Je moest ze blijkbaar opeten. Van die kleine harde zuurtjes. Jek. En dat terwijl ze van die heerlijke snoepjes hebben. Mijn favoriet? De Pastiglie Leone. Niet alleen vanwege de prachtige verpakking hoor. Al maakt die het wel heel erg aantrekkelijk.

 

 

  Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.