Food op Netflix

 

Netflix is in deze coronatijd het toevluchtsoord voor velen. Het aantal nieuwe abonnees is door de coronacrisis zelfs explosief toegenomen.

 

Nog niet zo lang geleden leek het of de markt voor deze streamingdienst verzadigd was en overwoog men zelfs een versie met advertenties te lanceren (wat mij een gruwel lijkt) om zo uit de kosten te komen.

 

Netflix zendt niet alleen bestaande films, series en documentaires uit, maar maakt ze ook in toenemende mate zelf. Meer dan driekwart van de inkomsten wordt besteed aan het maken van nieuwe content (de zogenaamde ‘originals’). Een aantal dat dit jaar op zou gaan lopen tot meer dan 1000 titels. Ik ben fan; niet omdat ik een belang in Netflix heb, maar omdat het aanbod zo enorm groot en afwisselend is. En het zal je niet verbazen dat ‘food-content’ bij mij hoog op de favorietenlijst staat. Maar omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet zijn hier mijn tips voor jou.

 

Allereerst een paar films met eten in de hoofdrol:

 

Wine country
Oké, deze film gaat meer over wijn dan eten, en vooral over veel lol met vriendinnen, ook fijn.

 

The founder
Geen enorme hoogvlieger qua film maar wel een boeiend verhaal over de in de jaren 50 van de vorige eeuw niet erg succesvolle verkoper Ray Kroc die zich opwerkte tot eigenaar van McDonalds.

 

Always be my maybe
Keanu Reeves is alleen al de moeite waard om te kijken naar deze romcom. De film is een beetje ‘When Harry met Sally’ vermengd met de Koreaanse keuken en high-end food.

 

Documentaires die je niet mag missen:

 

Forks over knives
Een must-see, trek je eigen conclusie. De documentaire is al van 2011 maar nog steeds actueel en iets om over na te denken.

 

The game changers
Ook over plantaardig eten, maar vooral in relatie met sport. Deze documentaire werd verbazend genoeg onder andere geproduceerd door Arnold Schwarzenegger.

 

Caffe sospeso
In de koffiebars van Milaan is het een fenomeen: je bestelt 1 koffie en je betaalt er 2. De andere koffie is voor een willekeurige volgende klant die het mogelijk niet kan betalen. Deze film verweeft de verhalen van mensen die door de tweede koffie met elkaar verbonden worden.

 

Barbecue
Een plezier om naar te kijken en inspiratie uit te halen voor de komende zomer. De presentator bezoekt alle werelddelen en laat barbecueën als een verbindende manier van cultuur zien.

 

Series:

 

Nailed it.
Blij dat ik geen jurylid hoef te zijn in dit programma: Amerikaanse (bak)miskleunen met een grote knipoog. Voor als je nergens zin in hebt en zoekt naar plat vermaak.

 

Zumbo’s just desserts
Mindblowing nagerechten met een flinke dosis ambitie en een niet geringe hoeveelheid competitie.

 

Midnight diner, Tokyo
Enigszins vervreemdende korte verhalen uit Tokyo met eten in de hoofdrol.

 

Nadya’s time to eat
In samenwerking met de BBC; een serie over koken met de exwinnares van ‘The Great British Bake Off’. Ik ben groot fan.

 

The restaurant
Zweeds familiedrama rond een restaurant dat start aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

Chocolate
Koreaanse romantische serie. Prachtig verfilmd, over een neurochirurg die eigenlijk chef wilde worden en een vrouw die onbewust door hem chef is geworden.

 

Dus nu lekker op de bank met een glas van het een of het ander of een pot thee met iets lekkers!

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden