Fine dining meets
rock-’n-roll

 

Sonja: Dit bijzondere restaurant heeft zo’n prachtig interieur. Een smaak- en stijlexplosie tegelijk, ik kan het bijna niet aan!

 

Mijn groenobsessie (en dan bedoel ik geen planten) begon bij mij bij dit restaurant. Niet door het eten, wat waarschijnlijk subliem is, maar door het interieur. Mijn oog viel tijdens een documentaire op dat ene groene fluwelen stoeltje. Klabeng! Liefde op het eerste gezicht. En het liet me niet los: waar kon ik ’m toch vinden? Na lang zoeken vond ik deze feel good-stoel bij het Italiaanse merk Flexform. Halleluja! en ineens… was het gevoel van hebben, hebben, hebben weg. Zo raar hoe dat werkt. Maar goed, het begon dus allemaal bij The Jane in Antwerpen.

 

Food is our religion

De keuken in The Jane staat op de plaats van het altaar. Michelinsterren-chef Sergio Herman en chef-kok Nick Bril sloegen de handen ineen met ontwerper Piet Boon en creëerden ruim drie jaar geleden zo hun ‘fine dining meets rock-’n-roll’-restaurant op een mystieke plek in Antwerpen: de kapel van een voormalig militair hospitaal.

 

Het was niemand minder dan Job Smeets, van Studio Job, die hen tipte over de locatie. Hij vertelde hen over een plek in Antwerpen, een voormalige kapel die zo schitterend was dat het weleens het mooiste restaurant van België zou kunnen worden. Na het eerste bezoek voelde het direct als de plek waar het moest gebeuren. Het pand was wel heel groot maar dit was een kans die ze niet konden laten schieten.

 

 

Door samen te werken met kunstenaars, ontwerpers, leveranciers en producenten is het gelukt om dit bijzondere pand een nieuwe dimensie te geven. Drie jaar hebben ze samen gebrainstormd, gewerkt en gezwoegd. De hoge en karakteristieke plafonds hielden hun oorspronkelijke ontwerp en de aardewerken vloer werd in ere hersteld. Diverse details als leren broodmandjes, een 800(!) kilo wegende kroonluchter en exclusief bestek uit Tel Aviv zetten de designpuntjes op de i.

 

Interieurontwerper Piet Boon was dus de man die het ontwerp en de styling op zich mocht nemen. Aan ieder detail werd gedacht. Samen met het in woonaccessoires gespecialiseerde Belgische bedrijf Serax, ontwierp Piet Boon bijvoorbeeld een servies. Het servies ‘Base by Piet Boon®’ is een hoogwaardig porseleinen servieslijn, waarbij functionaliteit en design gecombineerd zijn.

 

Er is genoeg om te zien en te proeven. The Jane staat hoog op mijn lijstje om live te ervaren. Reserveren is wel handig en een gevulde portemonnee meenemen ook. Maar daar krijg je ook echt wat voor. Ik verwacht een niet te evenaren smaak- en stijlexplosie en dat is heel wat waard!

 

Binnenkijken? Klik dan hier.
 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: The Jane