Fantaseer je nu al over je kerstboom?

 

Volgens psychologen is dat alleen maar goed

 

Als je die hoop op een mooie nazomer hebt laten varen, pak je maar meteen door naar het winterwerk. Die vloerlange zomerjurken de zolder op en bring in de gebreide truien en Uggs. Je vult de mand met haardhout en investeert in gezellige geurkaarsen (waarom zijn die krengen toch zo duur?). Het is dat de buurt er een beetje raar van zal opkijken, maar het liefst hing je vast wat kerstlampjes in je heg. Hoor je ook bij kamp kerst? Een leger psychologen heeft onderzoek naar mensen zoals jij (en ik) gedaan en wat blijkt? Het is alleen maar goed.

 

1.   Het maakt gelukkiger

Je huis versieren, kaarsjes aansteken, dennentakken decoreren; het brengt je allemaal terug naar je kindertijd toen je deze periode als magisch ervoer. Je kon uren vanaf de bank kijken naar de lichtjes in de boom, het engelenhaar, de ballen. Elk jaar brengt de versiering je terug naar toen en voel je het geluk en de veiligheid van je kindertijd weer.

 

2.   Het helpt je vrienden maken

Mensen ervaren mensen die hun huis mooi decoreren als vriendelijker en stabieler. Je buren vinden je meer benaderbaar en zullen sneller aanbellen om een ei te lenen of een paar cupjes Nespresso. Het voelt alsof je een loper uitrolt voor anderen met je gezellige huis. Mensen voelen zich welkom.

 

3.   De nostalgie van kerst brengt positiviteit

Met kerst focus je op het goede in mensen. Je wilt goede dingen doen, mooie dingen denken. Onaardige dingen zul je eerder op een andere manier uitleggen en in een context plaatsen waardoor je iemand excuseert. De wereld is puurder en mooier, dus hoe eerder je begint met je onderdompelen in deze tijd, hoe langer je zo ‘schoon’ denkt.

 

4.   Mensen die je bent verloren voelen dichterbij

Er is meer tijd voor contemplatie. Je brandt een kaars en bent bewuster bezig met de personen die je zijn ontvallen. Al is het gemis misschien groter, juist in deze tijd omdat het er mag zijn, voelt de overledene wel dichter in je leven. Dus ik zou zeggen: Michael Bublé op Spotify (of deze tien leukste kerstliedjes) en begin maar vast met kaarsen en lichtjes. I’m with you.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach