Fan van Unorthodox? Deze serie wil je zeker zien

 

Beetje retorische vraag wel, of je Unorthodox goed vond. Want iedereen die ik heb gesproken was er lyrisch over, en begrijpelijk ook.

 

Wát een goede serie. En heel indrukwekkend. Groot fan ook van de actrice Shira Haas, die Esty speelde. Zij is pas 24 (al vond ik haar in de serie er veel jonger uitzien) en ik hoop haar nog in heel veel andere films en series te gaan zien. Unorthodox maakte ook een diepe indruk omdat het een wereld liet zien waar ik echt totáál niet bekend mee was.

 

Als dat ook voor jou geldt, heb ik een leuke tip voor je vandaag. En, groot pluspunt, een tip waar je echt voorlopig wel mee vooruit kan. De serie Shtisel (ik oefen nog even op de uitspraak) staat namelijk op Netflix. Twee seizoenen. Hoe fijn is dat? Twaalf afleveringen per seizoen van zo’n ruim drie kwartier per stuk. Dat is dus eh… Heel veel Netflix-tijd. 

 

Maar goed, waarom je deze serie wil zien? Dat zal ik je even vertellen. Shtisel speelt zich af in Jeruzalem, bij de familie Shtisel. Deze familie is streng religieus. De vader van de familie is de Rabbi, er is geen internet en ze dienen zich allemaal aan de regels te houden van hun charedisch jodendom, ook wel bekend als het ultraorthodoxe jodendom. Ook wel bekend als de regels, normen en waarden waar Esty uit vluchtte.

 

Nu is het zo dat Shtisel al een tijdje op Netflix stond. Het eerste seizoen stamt alweer uit 2013, maar kwam in 2018 op Netflix. Het tweede seizoen volgde later. As we speak zijn ze bezig met een derde seizoen, dat door het coronavirus op z’n gat ligt. Een beetje een underdog dus die meelift op de fame van Unorthodox, maar dat is helemaal prima.

 

Een echte vervanger van Esty is er niet, niemand vertrekt naar Berlijn of een andere stad, maar echt gelukkig zijn ze er ook niet. Gearrangeerde huwelijken, verboden liefdes, dat soort dingen gooien allemaal een beetje roet in het ultraorthodoxe leven van de familie Shtisel. Oh ja, voor als je het nog niet doorhad: het is inderdaad een dramaserie met behoorlijk veel drama. Maar absoluut verslavend, hoor. Kijken, dus. 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer