Even het nieuws doornemen

 

Het meest onverwachte moment van de week vond ik de opmerking van de koning dat hij zijn ‘eigen afwegingen gaat maken’.

 

 

 

Ten eerste mag hij dat niet, en ten tweede vond ik dat heel erg dapper van hem. Het ging namelijk over een eventueel bezoek aan een voetbalwedstrijd in Qatar.

 

Volgens Infantino, de baas van de FIFA, de wereldvoetbalbond, zijn er 3 doden gevallen onder de arbeiders van de stadions, volgens de Engelse krant The Guardian waren het er minstens 6500.

 

Maar Infantino bleek alleen die doden mee te tellen die tijdens het werk dood waren gevallen, dus niet eerst in het ziekenhuis en dan dood, of flauwgevallen van de hitte, zich naar de bouwvallige arbeidersketen gesleept, en dan overlijden. Dat telt niet mee. Evenmin als van honger en dorst in die keet bezwijken na wekenlang twaalf uur of meer te hebben gewerkt bij 50 graden, dat wordt er allemaal niet bij opgeteld.

 

Zoals een van de Holland-supporters het zo treffend zei: ‘Ach, overal gaan weleens mensen dood.’

 

Er mogen namelijk vijftig supporters gratis mee naar Qatar, alles wordt voor hen betaald. Ze moeten alleen beloven geen kritiek te uiten op alle misstanden, zoals al die doden en wat andere vervelende zaken zoals het strafbaar zijn van homoseksualiteit. Lijkt me geen probleem, voor de gemiddelde supporter is ‘homo’ toch al het meest gebezigde scheldwoord voor tegenstanders en scheidsrechters.

 

De Jumbo speelde heel knap in op de problemen in Qatar. De supermarkt had afgelopen woensdag een nieuw reclamefilmpje geïntroduceerd, je zag daarop juichende supporters vanuit een Jumbo zo rechtstreeks naar een bouwplaats hossen en dansen, precies zoals dagelijks gebeurt bij de stadions in Qatar. Behalve dan dat die Jumbo-supporters wel te drinken hadden, alcohol zelfs, wat natuurlijk in Qatar streng verboden is, behalve voor toeristen.

 

Jammer was dat niemand in het filmpje al joelend dood naar beneden viel, dat had het geheel nog levensechter gemaakt.

 

Dat filmpje was betaald door de baas van Jumbo, Frits van Eerd. Die betaalt meestal cash, vandaar dat de FIOD diezelfde dag een paar ton in contanten in zijn huis aantrof. Daar moet je dus niet meteen iets achter zoeken.

 

Willem-Alexander en Máxima kwamen overigens die dag terug van een bezoek aan Griekenland. Daar was onder andere een bezoek gepland aan een van de vluchtelingenkampen. Natuurlijk werd het koningspaar hartelijk ontvangen door die vluchtelingen, met dans en muziek. Jammer was dat een paar jonge mensen ze vlak voor vertrek smeekten iets aan de omstandigheden te doen. ‘Het is hier de hel,’ vertelde een jongen van zeventien, ’ons gezin woont hier al 5 jaar, alstublieft, help ons.’

 

Dat was de tweede keer deze week dat de koning merkte dat hij niet meer is dan een marionet van de regering. Hij kon namelijk niets zinvols terugzeggen.

 

En nee, het koningspaar vloog heen en weer, nam dus niet de duurzame trein. Dat was voor de nieuwe baas van de NS, Wouter Koolmees, goed nieuws. Hij moest van de week erkennen dat er zo weinig personeel was, dat er minder treinen zouden rijden. Iemand had namelijk bedacht dat op een langere trein twee conducteurs moesten zijn. Op de vraag waarom had de directeur geen antwoord, over de oplossing had hij wel goed nagedacht.

 

Hij ging namelijk zelf een cursus machinist volgen.

 

Ook in de horeca is het tekort aan personeel nijpend, en dat merk je in sommige restaurants aan den lijve. Afgelopen weekend stelde het meisje dat ons bediende de gevreesde openingsvraag: ‘Bent u bekend met ons concept?’

 

Nee, moesten wij erkennen. Het concept bleek: verwacht niet te veel van ons, het personeelsgebrek is daarvoor te groot.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.