Is het slecht om met gekruiste benen te zitten?

 

Je hebt vast niet eens in de gaten dat je het doet, maar wedden dat jij ook weleens met gekruiste benen zit? Is dat nou werkelijk zo slecht als soms gezegd wordt?

 

 

Ik vind het eigenlijk wel lekker als ik achter mijn laptop met mijn benen over elkaar zit te werken. Niemand die me ziet, maar het schijnt eleganter te zijn. Het stabiliseert mijn bekken omdat de spieren die achter mijn heupgewricht lopen verlengen, waardoor ik rechtop zit zonder mijn buikspieren al te veel aan te spannen. Ik werk zo veel fijner dan wanneer ik met mijn voeten naast elkaar zit want dan zak ik als een zoutzak in elkaar, wat natuurlijk hartstikke niet elegant is. Gek genoeg zit ik altijd met mijn rechterbeen over mijn linker gekruist. Uit een geinig Duits onderzoek blijkt ik bij een meerderheid van 60% van ondervraagden hoor die het liefste zo zit.

 

Nou hoor ik altijd dat het zo slecht is om met je benen over elkaar te zitten, voor je houding, voor je bloeddruk en je zou er spataderen van krijgen. Maar is dat wel echt zo? Hier heb ik voor eens en voor altijd het antwoord voor je en dat is: NEE. Zelfs niet als je na een tijdje in deze houding voelt dat je been of je voet gaat tintelen. Deze tijdelijke afknelling wordt veroorzaakt doordat je beenzenuwen en bloedvaten in het bovenste been worden afgeklemd. Maar je merkt vanzelf dat dat gekke gevoel verdwijnt als je je benen weer naast elkaar zet. Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas blijkt dat je er ook geen spataderen van krijgt. Die hebben weer heel andere oorzaken zoals overgewicht, trombose of een erfelijke aanleg. Ook voor je bloeddruk heeft het geen schadelijk effect. Hij gaat wel even omhoog als je met je benen over elkaar zit, maar zodra je van zitpositie verandert wordt je bloeddruk weer normaal. De Koreaanse Inje University ontdekte dat het zitten met gekruiste benen op zich niet slecht is voor je rug, maar dat het wel goed is om regelmatig van zithouding te wisselen. Maar dat geldt eigenlijk voor elke manier waarop je zit.

 

Zo zie je maar, het is dus wetenschappelijk aangetoond dat het helemaal geen kwaad kan om met je benen over elkaar te zitten. Weer een zorg minder!

 

Bron: Happy in Shape

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit