Even het nieuws doornemen

 

Het was vooral een week waarin je je afvroeg of iets nu goed nieuws was, of dat je je juist zorgen moest maken.

 

 

 

Natuurlijk was het belangrijkste nieuws de succesvolle tegenaanval van Oekraïne. Maar bij al het gejuich overheerst bij mij de onzekerheid over de gevolgen daarvan. Poetin zal nooit toestaan dat Rusland vernederd wordt; hij is deze oorlog (oh nee, geen oorlog, gewoon een alledaagse militaire actie, dus maak je geen zorgen) juist begonnen ter meerdere eer en glorie van Rusland. Dus wat nu?

 

Terwijl wij ons hart vasthouden, houden de Oekraïners hun wapens vast.

 

Voor Thierry Baudet is deze ontwikkeling in de oorlog natuurlijk het ergste. Als grote fan van Poetin had hij net McLaughland benoemd tot internationaal directeur van zijn partij.

 

Wie?, zul je vragen. Deze McLaughland is een vriend van Poetin, werd in zijn vorige functie betaald door Poetin en is dus nu onderdeel van een Nederlandse politieke partij. Lijkt mij iets om je zorgen over te maken. Het Almere-schooltje van FvD telt bij oprichting slechts 4 (= vier) kinderen, maar met zulke machtige buitenlandse steun achter de hand, is het zaak om alert te blijven, ondanks het feit dat Baudet steeds gekkere dingen zegt, zoals dat de aanslag op de Twin Towers natuurlijk een verzinsel is van Israel en het Westen.

 

Ik heb het nog even nagevraagd aan vrienden die net terug zijn van een reis door Amerika, die torens zijn echt weg. Of op zijn schooltje ook leerlingen uit Israel welkom zijn, is niet duidelijk.

 

Ook goed nieuws is dat Sywert en zijn handlangers hun straf nu echt niet meer kunnen ontlopen. Ik blijf voorzichtig daarover, hij heeft tenslotte machtige CDA-vrienden. Deloitte heeft miljoenen verdiend met het naar buiten brengen van wat iedereen al wist: op het ministerie wilde echt niemand in zee met Van Lienden, omdat zij geen enkele ervaring hadden en hun verhaal uiterst onbetrouwbaar klonk. Tot Hugo de Jonge ingreep en twee hoge ambtenaren belde, toen was de deal gauw rond.

 

Ik heb wel genoten van de opnames van hun overleg, een beetje Sjors en Sjimmie maar dan met een criminele Rebellenclub.

 

Volgens mijn vrouw moeten we ons wel zorgen maken om de gezinnen achter dit driemanschap. Daar heb ik mijn twijfels over.

 

Stel je voor, jouw man komt op een dag thuis en zegt: ‘Kijk eens wat er voor het raam staat.”

 

Daar zie je tot jouw stomme verbazing zijn gedroomde BMW. Mij lijkt dat je dan vraagt aan manlief: ‘Hoe kun jij dat betalen als schaal 10-ambtenaar bij de gemeente?’ En als Sywertje dan vrolijk vertelt dat hij zijn baan heeft opgezegd, terwijl hij brochures van dure Zwitserse villa’s op tafel legt, zou je van zijn echtgenote toch echt mogen verwachten dat zij óf de dokter belt óf de politie.

 

In Frankrijk was deze week goed nieuws over de benzine, die nu 50 cent goedkoper is dan bij ons. In Nederland kan dat natuurlijk niet, want om zoiets voor elkaar te krijgen heb je een regering met daadkracht nodig, en wij hebben Rutte, een premier die niet optreedt, ook niet aftreedt, maar helaas wel elke vier jaar naar voren treedt.

 

Zoals in andere landen voortvarend wordt nagedacht over een prijsplafond op energie? Kan bij ons niet. Daar moeten eerst commissies voor in het leven worden geroepen, rapporten opgesteld, zaken op een rijtje gezet en als die op een rijtje zijn gezet, moeten zij rustig worden afgewogen en overwogen, waarna Johan Remkes wordt gevraagd te bemiddelen.

 

Zou het goed nieuws zijn dat Dick Benschop weggaat bij Schiphol? Daar heb ik heel wat vraagtekens bij, hij is namelijk nog helemaal niet weg. Hij blijft tot er een opvolger is. En als hij echt zijn koffers gaat pakken, beginnen de problemen pas goed; je weet wat er met koffers gebeurt op Schiphol.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.