Even het nieuws doornemen

 

De vrijheid van meningsuiting is zo’n groot en vanzelfsprekend goed dat op social media zelfs een afkorting wordt gebruikt: VvMu.

 

 

 

Er zijn maar weinig uitzonderingen op die vrijheid: je mag een ander niet zomaar beledigen en je mag de holocaust niet ontkennen, dat zijn de belangrijkste. Deze week is er echter een uitzondering bijgekomen, namelijk dat je niets mag zeggen of schrijven dat de boeren niet welgevallig is.

 

Zo stonden de trekkers begin deze week bij Schouten Food voor de deur. Dit bedrijf produceert vleesvervangers en legt op zijn website uit wat de nadelen van vlees eten is. Er komt niet alleen stikstof vrij, maar ook ammoniak door de intensieve veeteelt. Kortom, de gewone zaken die iedereen wel weet, ik ook, hoewel ik geen vegetariër ben.
De baas, de heer Schouten, werd in duidelijke bewoordingen te kennen gegeven dat hij zijn website moest aanpassen. Greep de politie in? Natuurlijk niet, en wel om de bekende twee redenen: de sfeer was weer eens verschrikkelijk gemoedelijk en het waren geen milieuactivisten maar boeren.

 

Deze week kwam de actiegroep Wakker Dier met een campagne om aandacht te vragen voor het feit dat melkkoeien allesbehalve een prettig leven hebben. Toen de boeren een poster van Wakker Dier bij een Jumbo-vestiging zagen hangen, grepen zij vanzelfsprekend in: óf de poster weg óf de toegang tot de supermarkt werd geblokkeerd. Het werd weer een ongelooflijk gemoedelijke sfeer, dus de poster verdween, maar de politie greep niet in. Ezelsbruggetje voor de Jumbo: ‘la vache qui rit’ mag van de boeren, bij ‘la vache qui pleure’ breekt de pleuris uit. Ik begrijp dat de baas van Jumbo overweegt in het vervolg met de boeren te overleggen wat wel en niet in de schappen mag. Gaat vast in een gemoedelijke sfeer.

 

Wat ik wel wat overdreven vond van die boeren is dat het tuincentrum in ons dorp alleen nog maar vleesetende planten mag verkopen. Ik vroeg nog aan een van die agrarische demonstranten of de berenklauw wel door de beugel kon, en ook bijvoorbeeld de ezelsoor. Hoewel de ezel en de beer niet tot de gewone soorten Nederlandse veeteelt behoren, lieten de boeren zich van hun mildste kant zien: zij vonden die twee planten goed. Ik vroeg ’s avonds aan de baas van het tuincentrum hoe zijn dag was geweest. Hij zei dat de sfeer uiterst gemoedelijk was en dat hij (als het zo doorgaat) op uiterst gemoedelijke wijze failliet zou gaan.

 

Heb ik wat tegen boeren? Absoluut niet. Ik heb wat tegen mensen die met geweld of dreiging met geweld hun visie door willen drijven. Daarvan was trouwens deze week een wel heel bijzonder voorbeeld. Eén van de Tweede Kamerleden van de partij waarvan ik de naam liefst zo weinig mogelijk noem adviseerde tijdens een bijeenkomst boeren zich te bewapenen om zo tegenstand te kunnen bieden als de politie op hun erf zou komen. Hij vond dat in Nederland (net als in de Verenigde Staten) het recht op wapenbezit
in de grondwet zou moeten staan. Het is een jonge knul, die waarschijnlijk niets van al die massamoorden weet die, helaas, daar aan de orde van de dag zijn.

 

Collega-Kamerlid Gündogan (vroeger van Volt, nu van Gündogan) heeft aangifte gedaan. Ik ben heel benieuwd of aanzetten tot gewapend geweld tegen de politie valt onder de VvMu.

 

Ik hoop niet dat de rechter als oordeel uitspreekt dat gewapend verzet tegen de politie alleen geoorloofd is als de sfeer gemoedelijk blijft.