Er waren twee merkwaardige stoelendansen deze week. Eerst de verkiezing van voorzitter van de Tweede Kamer.

 

 

Rutte en Kaag waren boos dat de suggestie werd gewekt dat er een stiekeme afspraak was gemaakt tussen hun partijen: stemmen jullie voor onze Vera Bergkamp, dan steunen wij jullie straks. Woedend waren ze.

 

Je vraagt je wel af waarom Kaag dat zo nodig in een persoonlijk gesprek moest vertellen aan Rutte en hoe het kwam dat Bergkamp meteen genoeg stemmen haalde, precies het aantal stemmen van CDA, VVD en D66. Als straks Kaag al haar kritiek op Rutte laat varen en gewoon met hem als premier in een regering gaat zitten, dan nemen de twijfels echt toe.

 

Dat Martin Bosma van de PVV zich – weer – kandidaat stelde voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer is echt heel humoristisch. Zijn partij vindt dat Nederland een nepparlement heeft, dus ik neem aan dat hij, als hij gekozen zou zijn, met een rode fopneus als een soort Pipo de Clown zijn werk zou hebben gedaan. Daarnaast wil zijn partij mensen met een dubbele nationaliteit weren uit de Kamer, het kabinet en eigenlijk uit het land. Dan zouden zo’n tien leden van de Tweede Kamer meteen moeten vertrekken; scheelt wel spreektijd, maar is toch niet echt de bedoeling.

 

Wie de kandidaten waren? Twee vrouwen met een Marokkaanse achtergrond en één man dus die in Nederland minder Marokkanen wil.

 

Weet je welke minister een paar dagen geleden ook woedend was? Minister Hugo de Jonge. Een journalist van Nieuwsuur vroeg of hij zijn belofte nog ging halen dat op 1 juli alle Nederlanders minstens één prik hebben gehad. ‘Ik heb altijd gezegd begin juli, dus BEGIN JULI, en nu maakt u er 1 juli van. Hoe is het mogelijk!!’

 

Ik heb het even voor jullie gecontroleerd. Op de persconferentie zei Hugo de Jonge: ‘Iedereen zal de eerste prik gehad hebben voor 1 juli.’

 

Maar die andere stoelendans? De twee bazen van de Europese Unie gingen op bezoek bij de Turkse president Erdogan. Charles Michel, Belg, is voorzitter van de Europese Raad en Ursula van der Leyen, Duitse, voorzitter van de Europese Commissie. Je hoeft je niet te schamen, er zijn slechts vier mensen die het verschil tussen beide functies kennen, namelijk Charles Michel en zijn vrouw en Ursula von der Leyen en haar man.

 

Maar goed, Erdogan had maar twee stoelen klaargezet, natuurlijk één voor hemzelf en één voor… En je weet hoe het dan gaat, dan biedt de man de stoel aan aan de vrouw. Alleen hier niet, omdat beide bazen van de Europese Unie onderling flink ruzie hebben over wie de bovenbaas is. En dat allemaal van ons geld. En daar zat Ursula op de sofa met een blik waar je normaal gesproken in het Turkije van Erdogan voor wordt gearresteerd, zeker als je vrouw bent.

 

Ik werd zelf trouwens vanmorgen ook even heel kwaad. De baas van AirFrance-KLM – je weet wel, dat bedrijf dat miljarden van ons heeft gekregen om niet failliet te gaan – krijgt een bonus van twee miljoen. Waarom? Omdat hij dat belastinggeld heeft binnengehaald.

 

Toch nog even vrolijk eindigen? Theo Hiddema heeft het afgelopen jaar veel nagedacht of hij nog wel bij Forum voor Democratie wil horen na alle ophef over racistische en antisemitische uitingen.

 

Hiddema wilde daarnaast niets te maken hebben met mensen die de pandemie ontkennen, de wappies dus. De twee grootste wappies, Baudet en Van Haga, zitten voor FvD in de Tweede Kamer, net als Freek Jansen. Freek wie?

 

De voorzitter van de jongerenafdeling van FvD, die van die bijzondere appjes. Waren die appjes echt erg? Ik vind nazi-Duitsland verheerlijken en vertellen dat er een Joods pedo-netwerk is dat de wereld bedreigt echt erg.

 

Dus toch niet zo’n vrolijk einde, excuus.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.