Even het nieuws doornemen

 

Maandag 17 februari 2020
Twee weken geleden had ik nog zo gewaarschuwd: geen nieuws-alert wijden aan triviale zaken als de scheiding van de Borsato’s. En toch werd half Nederland opgeschrikt door het nieuws over het uit elkaar gaan van Bridget en André. 
‘Waren ze bij elkaar dan?’
‘Ja, zeker drie maanden.’
‘Da’s niet niks (nou ja, eigenlijk is het bijna niks).’ Instagram heb ik niet, dus van een eventuele mediadruk heb ik dan ook gelukkig nooit last. Is dat het geheim van mijn 35-jarige huwelijk misschien?

 

Woensdag 19 februari 2020
Aan de andere kant: liever zo dan op de Engelse manier, waarbij de zogenaamde tabloids, ook wel yellow press genoemd, in staat en bereid zijn mensen kapot te maken, tot de zelfmoord deze week van presentatrice Caroline Flack aan toe. Het was bekend dat Caroline Flack aan depressies leed; reden voor de schandaalpers zich wat rustig te houden? Integendeel, onder het motto ‘wij gaan door tot het gaatje’. Dat is in dit geval gelukt. Maar sommige BE’s (Beroemde Engelsen) zorgen dan weer zelf voor die publiciteit. Voor mij het bekendste voorbeeld: Peter Sellers, Engels komiek en acteur, die tijdens zijn eerste huwelijksfeest zijn vrouw aan een vriend voorstelde als: ‘I’d like you to meet my first ex-wife’. Het slachtoffer zelf was not amused. Nog minder amused was ze waarschijnlijk toen hij z’n woord nakwam en daadwerkelijk van haar scheidde. Of is dit dan wat ze noemen self-fulfilling prophecy?

 

De NOS stuurde deze dag als (wel terechte) nieuws-alert het overlijden van Ajacied Barry Hulshoff. Daar had ik wel begrip voor, ik heb dan ook het grote Ajax dat drie Europa Cups 1 op rij won, bewust meegemaakt. Wat ik miste in de verhalen over Barry Hulshoff was dat hij, behalve een begenadigd verdediger en bijzonder aardig mens, ook een verdediger was die niets moest hebben van grove overtredingen. Hij lag daarover regelmatig in de clinch met Rinus Michels, toenmalig trainer van Ajax. Ook een bijzonder aardig mens, die iets meer moest hebben van grove overtredingen.

 

Over voetbal gesproken: Ron Jans ken ik niet persoonlijk, maar hij kwam altijd over als een van de aardigste, voorkomendste trainers van de eredivisie. Maar in Amerika is het n-woord gebruiken onvergeeflijk, blijkbaar veel erger dan een -n- zomaar neerschieten. Dat laatste blijft nog steeds te vaak ongestraft in Amerika. 

 

Daarnaast was er deze week ook iets in de categorie Bijzonder Nieuws:
In Engeland wordt na de Brexit een (streng) puntensysteem ingevoerd dat beslist of een buitenlander welkom is. Dat gebeurt onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. Zij moest toegeven dat in dit systeem haar ouders, van Indiase afkomst en gevlucht uit het Oeganda van Idi Amin, niet welkom waren geweest, ‘zodat,’ zei haar interviewer, ‘zij, als het aan haar had gelegen, nooit Brits was geworden, laat staan minister’.

 

Ondertussen zijn in Idlib bijna 1 miljoen mensen op de vlucht. Idlib is de provincie in Syrië waarnaartoe de rebellen met opzet in de loop der jaren zijn teruggedrongen. Assad, president van Syrië, wil nu deze laatste rebellen de genadeslag toebrengen. In die provincie wonen echter ook veel burgers die nu op de vlucht voor hun eigen president in het noorden het Turkse leger tegenkomen en aan de andere kant worden gestopt door het Russische leger. Tja, een president, Assad, die zijn eigen bevolking met gifgas bestookt, heeft geen gebrek aan steun van andere dictators.

 

In de categorie fake nieuws van deze week:
Thierry Baudet beweerde in de Tweede Kamer dat het budget van de Europese Unie gebruikt wordt om een veerdienst op te zetten van Afrika naar Europa om Afrikaanse immigranten binnen te laten en zo de nationale identiteit te verzwakken, zodat er in de toekomst geen nationaliteiten meer zullen zijn in Europa. 
Het is niet alleen baarlijke nonsens, het is gewoon eng dat iemand dat beweert.

 

Vanmorgen, vrijdag 21 februari, werd bekend dat de minister van Verkeer, Cora van Nieuwenhuizen, door verschillende instanties was geadviseerd Schiphol niet te laten groeien. Zij besloot dat toch toe te staan, en wel van 500.000 naar 540.000 vliegbewegingen. De enige instantie die dat aanbeval, was Schiphol zelf. Was minister Van Nieuwenhuizen éven vergeten te melden.

 

Leukste bijzondere actie van een overheid was het nieuws, ook van vandaag, dat Donald Trump alle advertentieruimte vlak voor de verkiezingen op YouTube heeft opgekocht, voor $1 miljoen per dag. Ook een manier om je tegenstanders de mond te snoeren. Zullen we een weddenschap houden hoeveel YouTube Premium-abonnementen er worden verkocht de komende tijd? Er zullen heel wat mensen zijn die die reclame maar al te graag willen ontlopen, lijkt me zo.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.