Wat je nog niet wist over pasta

 

En wat je eigenlijk stiekem wel wil weten…

 

Mijn ex is Italiaans. Hij kwam uit het prachtige stadje Arezzo in het hartje van Toscane. Elke zomer kwam ik er, en het was fan-tas-tisch. Standaard kwam ik ongeveer tien kilo aan als ik er weer een week naartoe ging. Want elke dag lunchen bij nonna deed niets goeds voor mijn figuur. Wat er op tafel kwam kon net zo goed een groep van dertig man voeden in plaats van ons drieën. Vooraf kregen we twee verschillende soorten pasta. Mijn favoriet was de pistachepesto die ze maakte. Ohhhhh, het water loopt me al de mond in als ik er aan denk. Als hoofdgerecht kregen we vis of vlees met heel veel versgebakken groenten. Als eerste toetje fruit, als tweede toetje een warme kop koffie, en dan, als derde toetje, een ijsje. Snap je waar die kilo’s opeens vandaan kwamen?

 

Wat ik nog meer van nonna leerde was dat pasta heilig was. Ik herinner me haar gechoqueerde blik nog goed toen ik er voor het eerst at en de pasta met mes en vork begon te snijden. Ze begon zowat te gillen… Die fout heb ik nooit meer gemaakt. Sindsdien eet ik heel netjes pasta met alléén een vork en zonder mes. Goed draaien en die slierten naar binnen slurpen. Zo hoort het.

 

En zo zijn er nog honderden andere grappige feitjes over pasta. Die best handig om te weten. De tien belangrijkste (wat ons betreft) hebben we even voor je op een rijtje gezet.

 

1. Pasta werd vroeger gegeten met een houten prikker, de punteruolo. Die werd uiteindelijk vervangen door de vork omdat de Italianen merkten dat eten met drie punten handiger was dan met één. Men denkt dat dit de reden is dat de vork eerder en sneller geïntroduceerd werd in Italië dan in andere Europese landen.

 

2. In 2016 hebben we met z’n allen 13 miljoen ton pasta gegeten. Dit staat gelijk aan 23 miljoen dollar aan pasta. Natuurlijk wordt in Italië de meeste pasta gekocht en gegeten, daarna Amerika, en op plekje drie van grootste pasta-consumptie staat Rusland.

 

3. Elke pastavorm past bij een ander gerecht. Zo vinden Italianen het stiekem ook verschrikkelijk dat wij allemaal Bolognese met spaghetti eten. Want spaghetti en andere lange, dunne pasta’s horen met dunne sausjes gegeten te worden. Dit omdat de slierten de saus makkelijker meepakken. Dikke pasta’s zijn juist beter voor rijke sauzen met vlees. Korte en holle pasta is ook bedoeld voor dikkere sauzen omdat ze veel in een hap kunnen meepakken. Die pistachepesto aten wij altijd met dit soort pasta. Dan bleven die stukjes pistache zitten in het uitgeholde deel van de pasta. Heerlijk!

 

 

4. Polen houdt het record van grootste lasagne ooit. De pasta was 25 meter lang. Hiervoor hadden ze 2500 kilo pasta, 800 kilo vlees, 500 liter tomatensaus en 400 kilo kaas nodig. Hij was gemaakt door een supermarkt in Wieliczka voor de Italiaanse voetbalspelers die er tijdens de Europese Kampioenschappen van 2012 verbleven.

 

5. Je kan pasta zoet eten. Als dessert wordt pasta soms gemaakt met honing en pistache. Of wat vindt je van deze: amandelravioli met ricotta en sinaasappelschil. Pff, ik open tussendoor even Skyscanner, kijken of er wat betaalbare vluchten zijn voor vanavond. Dit moet ik gewoon nu proberen.

 

6. Pasta houdt je gezond. Zo heeft Italiaans onderzoek aangetoond dat mensen die veel pasta eten minder snel lijden aan overgewicht. Daarnaast is het bewezen dat het je kans om een hartaanval te krijgen verlaagt. Ook zijn er studies die laten zien dat pasta je gelukkiger maakt, omdat het de dosis van het gelukhormoon serotonine in je lichaam verhoogt. Ach, er zijn genoeg andere studies die iets heel anders laten zien, maar we houden ’t voor nu even bij de leukere kant van het verhaal.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn