Even het nieuws doornemen

 

Het leek weer een week van vele vragen en weinig antwoorden.

 

 

 

 

 

 

Vragen over Prigozjins dood, over welk Kamerlid nog geen vertrek heeft afgekondigd, over wat de beleidsplannen van Pieter Omtzigt zijn en wie na de verkiezingen met wie zou willen samenwerken. En vooral: haalt Femke Bol nog goud?

 

 

Daar kwam in een restaurant in Gelderland nog een persoonlijke levensvraag bij: Welke kok haalt het in zijn hoofd om paprikapoeder op de patat te doen? Het overkwam ons deze week weer, en ik, als patatliefhebber, schrik daar elke keer enorm van.

 

 

De vragen over Prigozjin waren snel beantwoord. Ja, hij is dood; en ja, Poetin zit erachter. Poetin heeft dus ook opdracht gegeven om tegelijk negen andere mensen te vermoorden. De andere oprichter van de Wagnergroep, Dmitri Oetkin, zat ook in dat vliegtuigje samen met zes andere leden: zeven vliegen in één klap. Dat er drie onschuldige piloten bijzaten, een kniesoor die daarop wijst, waarbij diezelfde kniesoor de kans loopt binnenkort vergiftigd te worden dan wel uit het raam te vallen. Overigens is er toch een Nederlander gevonden die de moordopdracht niet gelooft; volgens Thierry Baudet heeft Prigozjin zelfmoord gepleegd.

 

 

Maar snel over naar de vragen over de Nederlandse politiek. Waarom werd Caroline van der Plas blij toen zij hoorde dat een behoorlijke groep potentiële BBB-kiezers dreigt over te stappen naar Pieter Omtzigt? Waarom zegt Yesilgöz, voorvrouw van de VVD, dat zij samenwerking met Wilders niet langer uitsluit? Waarom zegt Frans Timmermans dat zijn partij GroenLinks/PvdA op zoek moet naar geestverwanten aan de linkerzijde. En een makkelijke: Waarom zegt iedereen dat hij of zij graag wil samenwerken met de partij van Pieter Omtzigt (Heb je de naam al onthouden? Nieuw Sociaal Contract. Ik neem aan dat degene die de naam bedacht heeft, inmiddels ontslagen is.)?

 

 

Eigenlijk zijn de antwoorden simpel. Bij de VVD hebben ze bedacht dat zij niet willen samenwerken met die nieuwe combinatie GroenLinks/PvdA. En toen ontstond meteen het volgende probleem: de verwachting is dat zowel de BBB als de VVD als die linkse combinatie ongeveer 25 zetels zullen krijgen. Hoeveel Peter Omtzigt binnenhaalt, is erg onduidelijk, maar dat zal waarschijnlijk ook 25 of zelfs meer zijn. Kortom, als de VVD zonder Frans Timmermans wil gaan regeren, moeten all partijen aan de rechterkant meedoen. Dus lief doen tegen Wilders, over wie de VVD tien jaar lang gezegd heeft dat zij nooit meer (‘En dan bedoel ik ook nooit meer!’) zullen samenwerken, en zorgen dat Caroline van der Plas een beetje stabiele ploeg heeft dan komt het aantal van 75 zetels wel in zicht, zeker als te praten valt met Pieter Omtzigt.

 

 

Is dat verstandig? Nee, het is verschrikkelijk slecht voor het land. Nieuwe partijen meteen in de regering, daar hebben wij de afgelopen periode ervaring mee: de LPF en de PVV. Beide keren ontplofte het kabinet binnen het jaar.

 

 

Daarbij komt dat er voorbeelden genoeg zijn dat toewerken naar een tweestromenland zelfs in een stabiel land als Nederland heel negatieve effecten kan hebben. Kijk naar Amerika, kijk naar Groot-Brittanië, beide landen hebben twee grote partijen die weigeren met elkaar samen te werken, met als bijkomende ellende dat halve en hele clowns (Boris Johnson en Donald Trump) boven komen drijven.

 

 

Gelukkig heeft Femke Bol gisteren goud gehaald. Maar het antwoord op de belangrijkste vraag van deze week: Wie in hemelsnaam heeft bedacht dat paprikapoeder op de patat een goed idee is, daar heb ik nog geen antwoord op gekregen.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.