Even het nieuws doornemen

 

Omdat het voortreffelijke programma Even tot hier een pauze genomen heeft, maakte ik me zorgen of liefhebbers van satire wel aan hun trekken zouden komen.

 

 

 

 

 

Die zorgen waren niet terecht. De politici maakten door hun optreden deze week elke vorm van satire overbodig. Allereerst natuurlijk Poetin, die trillend van de zenuwen de Wagnergroep voor de laatste keer waarschuwt, hen landverraders noemt, met hel en verdoemenis dreigt maar vervolgens dit particuliere leger van harte welkom heet bij zijn Rode Leger, of desnoods in Wit-Rusland. Achteraf bleek zelfs dat deze Wagnergroep geld kreeg van diezelfde Poetin, iets dat hij altijd heeft ontkend.

 

Ach, en dan Trump, hij overtroeft (Trump is Engels voor troef) toch weer iedereen met zijn uitgelekte telefoongesprek. Daarin vertelt hij trots dat hij thuis stapels ‘classified’ (uiterst geheime) documenten heeft, waar hij niet over mag praten en die hij beslist niet in huis mag hebben. Het wordt pas echt satire als hij vertelt dat het niet illegaal is, omdat hij de macht heeft ‘classified’ documenten te ‘declassify’ (dus niet langer geheim) te maken. Een staflid moest hem toen vertellen dat hij niet langer president is en dus die macht helemaal niet heeft. Was Trump even vergeten. Waar ik niet om kon lachen, was de aankondiging van (weer) een boek van een medewerker over Trump. In dat boek wordt namelijk onthuld dat Trump regelmatig over de uiterlijke schoonheid van zijn dochter Ivanka sprak en daarbij zei dat hij zich voor kon stellen dat mensen seks met haar wilden.

 

 

Maar ook in Nederland deden politici hun best satire overbodig te maken. De JFVD 9 (Jongerenafdeling van Forum) beweerde op een tocht door de grachten met bloed besmeurd te zijn door de antifascistische beweging Antifa. Baudet vroeg meteen een debat aan.

Later bleek dat het bietensap was en dat niemand enig idee had wie dat had gedaan.

 

 

Erger was natuurlijk het nieuws dat er voorlopig geen Parlementaire Enquête komt naar het coronabeleid van de toenmalige regering. Opgegeven reden: de Tweede Kamerleden hebben te weinig tijd. Echte reden: in die Tweede Kamercommissie zitten ook leden van partijen die van het begin af aan verzonnen verhalen rondstrooiden over corona, over vaccinatie etcetera. Ik ben maar weer eens zelf op onderzoek gegaan en zal de belangrijkste conclusies vast met jullie delen.

 

 

Vaccinatie heeft enorm geholpen om de pandemie de baas te worden. Er is in Nederland ruim 33 miljoen keer geprikt tegen corona, alles bij elkaar zijn er enkele honderden meldingen gekomen van overlijden na een vaccinatie. In geen van deze gevallen kon vastgesteld worden of het vaccin echt de doodsoorzaak was. De lockdown heeft wel wat geholpen, maar de avondklok was niet nodig geweest. Of mondkapjes hebben geholpen is onduidelijk, maar ze hadden in ieder geval effect bij lelijke mensen. En ja, Hugo de Jonge heeft persoonlijk ingegrepen, zodat Sywert en zijn vrindjes nu miljonair zijn. En Hugo zelf? Die is nog steeds minister.

 

 

En dan de boeren. Bijna een jaar lang praten over een landbouwakkoord, en nog steeds is er geen begin gemaakt met de noodzakelijke maatregelen. Onze brave minister Piet Adema legde uit dat hij beslist overeenstemming met de boeren wilde omdat anders de trekkers Nederland weer plat zouden gooien. Ik heb dat teruggekeken, omdat ik het niet kon geloven, maar hij zegt het echt. Dus het oud-Nederlands spreekwoord geldt nog steeds: Rijd je met een trekker Den Haag in, krijg je uiteindelijk je zin.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.