Even het nieuws doornemen

 

Eind 70’er jaren hebben mijn vrouw en ik een rondrit door het oosten van de Verenigde Staten gemaakt. Natuurlijk deden wij ook Washington aan.

 

 

Toen wij langs het hek van het Witte Huis liepen, zagen wij net een groep toeristen naar binnen gaan. Aan de beveiliger voor het hek vroegen wij of wij ook mee mochten met die rondleiding. Hij keek even naar de groep, deed het hek open en zei: ‘Snel, dan kun je nog aansluiten.’

 

Zo rond 1995 zaten wij in het Amsterdamse Bos bij een toneelstuk van het Bostheater. De voorstelling was net begonnen – wij zaten achteraan – toen de toenmalige premier Wim Kok en zijn vrouw naast ons kwamen zitten. Wij zeiden elkaar vriendelijk gedag na afloop toen zij opstonden en – met z’n tweeën! – wegliepen.

 

Waarom deze twee anekdotes uit ons privéleven?

 

Beide gebeurtenissen zouden nu onmogelijk zijn. Om het Witte Huis te bezoeken moet je nu als Amerikaan via een lid van het congres en als buitenlander via de ambassade zo’n rondleiding aanvragen; en wel uiterlijk 21 dagen van tevoren, anders ben je kansloos. Wij waren nog geen tien seconden van tevoren en mochten naar binnen.

 

En als de premier van het vriendelijke en ongevaarlijke Nederland met zijn vrouw een voorstelling wil bezoeken, kan hij nu echt niet zomaar op het laatste moment zonder beveiliging een plaatsje zoeken. En dat ligt niet aan het feit dat onze premier van de afgelopen zeer lange periode niet getrouwd is.

 

Zoals je weet spelen de sociale media een belangrijke rol bij al die huidige bedreigingen. Er is een behoorlijk aantal mannen (om een of andere reden stel ik me bij trollen altijd mannen voor) die stiekem en anoniem mensen persoonlijk bedreigen, zodra er iets is dat ze niet bevalt, of als hun politieke leider hen daartoe oproept.

 

Sigrid Kaag haalde terecht Geert Wilders aan, omdat ook hij – al heel erg lang – zo streng beveiligd wordt. Ook terecht was haar opmerking dat zij het dus onbegrijpelijk vond dat Geert Wilders haar op Twitter regelmatig uitschold voor ‘heks’ en vergelijkbare kwalificaties. Wilders weet namelijk dat een groep volgers meteen hun telefoon erbij zullen pakken om de ‘heks’ te bedreigen.

 

Waarom Wilders en Kaag bedreigd worden heeft niet dezelfde reden: Wilders natuurlijk vanwege zijn – soms extreme en onverzoenlijke – standpunten over bepaalde groepen mensen.

 

Bij Sigrid Kaag ligt dat anders. Zij is politiek leider van D66, een gewone, fatsoenlijke partij, zoals er gelukkig nog vele zijn in Nederland. Je kunt het eens of oneens zijn met het beleid van die partij, maar dat gaat niet gepaard met rechtszaken.

 

Nee, Sigrid Kaag roept niet door haar standpunten maar vanwege haar manier van doen zoveel weerstand op. Ja, zij praat bekakt, en ja, zij komt eigenwijs over. Maar als wij alle mensen die eigenwijs zijn en wat anders praten gaan bedreigen, moet de helft van Nederland worden beveiligd.

 

Afgelopen week bleek dat bedreigingen uiten op sociale media een nationale hobby dreigt te worden. Zo’n twintig scholen in Amsterdam hadden daar last van. Gelukkig besloot men na de eerste schrik de getroffen scholen niet te sluiten maar die, ‘extra waakzaam’, gewoon open te houden.

 

Voor de allereerste bedreiging is een 14-jarige jongen aangehouden.

 

Misschien ben ik ouderwets, maar de eerste gedachte die bij zo’n bericht bij mij opkomt is: heeft die jongen geen ouders?

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.