Even het nieuws doornemen

 

Wat een gênante foto, Rutte achter het bureau van Joe Biden in de Oval Office van het Witte Huis.

 

De ene regeringsleider die aan de andere regeringsleider vraagt: ‘Mag ik even achter je bureau zitten?’ En dan verwachten dat je op basis van gelijkheid verder kunt praten? Ik dacht het niet.

 

Premier Balkenende ging jaren geleden op bezoek bij president Bush, de beelden werden weer vertoond. Dezelfde gevoelens van schaamte, maar toen omdat Balkenende van de zenuwen nauwelijks uit zijn woorden kon komen en de hemel dankte (hij was van het CDA) dat er geen kleed lag in de Oval Office, anders was hij daar ongetwijfeld over gestruikeld.

 

Die actie van Rutte deed mij denken aan een reclamespotje van een verzekeringsmaatschappij van jaren geleden waarin John Kraaijkamp jr aanklopt bij allerlei – vooral rijke – mensen om een verzekering te slijten en bij het zien van al die buitenissige rijkeluishobby’s telkens zegt: ‘Ik durf het bijna niet te vragen…’
Zo zie je hem in allerlei bijzondere situaties, waarvan de laatste een bezoek aan de harem van een sultan is en Kraaijkamp jr wederom komt met: ‘Ik durf het bijna niet te vragen…’

 

Het valt me nog mee dat Rutte niet met diezelfde woorden kwam bij het zien van de Rode Knop…

 

Minstens zo gênant, maar dan op mini-niveau was – helaas – weer Thierry B. Hij twitterde een foto van een met verf besmeurde voordeur, met de verklaring dat het zijn voordeur was, dat die besmeurd was omdat Kaag had gezegd dat wij moesten oppassen voor FvD en dat Max Pam, columnist, zijn huisadres in de krant had gezet.

 

Er klopten maar drie dingen niet in zijn verhaal: Kaag had gezegd ‘extreem-rechts’ niet FvD, Max Pam had geschreven ‘Amsterdam-Zuid’ en niet zijn adres, en: het was niet de voordeur van Thierry B.

 

Genoemde Thierry was overigens onderweg naar het WEF, het World Economic Forum in Davos, waar regeringsleiders, wetenschappers, journalisten en actievoerders bijeen zijn om te praten over met name de klimaatcrisis. Nogal wat extreem-rechtse mensen blijken Baudet te geloven dat daar in het geheim allerlei beslissingen worden genomen, waaronder het plaatsen van een chip in iedere burger om zo de controle over de wereldbevolking te versterken.

 

Leukste detail van zijn reis naar Davos is dat je gevaccineerd moet zijn om binnengelaten te worden. Ben benieuwd wat bij hem de neveneffecten van de vaccinatie zullen zijn. Hoewel, kan zijn toestand nog verergeren?

 

Natuurlijk kun je vraagtekens zetten bij het nut van zo’n enorme bijeenkomst, maar al dat wantrouwen vind ik niet logisch, vooral omdat de bijeenkomsten helemaal niet geheim zijn, je kunt ze zelfs streamen.

 

Ik heb weinig gezien van dat WEF, maar werd geraakt door een toespraak van de Finse premier Sanna Marin die rustig en in keurige bewoordingen zei dat wij in het Westen ons moeten realiseren dat er maar één uitkomst kan zijn van de oorlog in Oekraïne, namelijk dat Oekraïne wint.

 

Later in de week maakte een andere vrouwelijke premier minstens evenveel indruk. Jacinda Ardern kondigde haar vertrek aan, omdat zij voelde dat zij niet genoeg energie had om deze zware baan nog een termijn vol te houden.

 

Beide jong, beide vrouw, beide indrukwekkende regeringsleiders. Wat doen wij hier verkeerd?

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.