Even het nieuws doornemen

 

Wat een gaaf vuurwerkland zijn wij toch!

 

 

 

Wij waren afgelopen zaterdag, oudejaarsavond, in Valencia. Natuurlijk waren wij benieuwd of in Spanje ook op dezelfde gezellige wijze als in Nederland oudjaar werd gevierd.

 

Nou, ze kunnen daar nog heel wat van ons leren.

 

Dat begon al toen wij later op de avond naar het centrale plein liepen, waar vanaf het balkon van het stadhuis een vuurwerkshow zou worden gehouden. We liepen langs een park waar mensen gewoon hun hond uitlieten! Je zou toch denken dat met een paar rotjes je daar een stokje voor zou kunnen steken. Oudejaarsavond zonder doodsbange huisdieren, het moet niet gekker worden.

 

Er was trouwens helemaal niemand die vuurwerk bij zich had. Het was bijna onwezenlijk: er was wel wat politie aanwezig, maar niemand, echt niemand, gooide vuurwerk naar ze toe.

 

Je vraagt je af wat dan de lol van deze avond is.

 

Er was natuurlijk ook geen enkele ambulance te zien daar, was namelijk niet nodig. Hoe kan je hulpverleners het leven zuur maken, als die er niet zijn? Wat een saaie avond, zonder constante sirenes, zonder rellen met de politie, zonder gewonden. Nee, het is te hopen dat Valencia een voorbeeld aan Nederland gaat nemen om ervoor te zorgen dat hun oudejaarsavond net zo gezellig wordt als de onze.

 

Natuurlijk is vuurwerk wel erg duur, maar dat heb je er toch voor over? Die energierekening moet dan maar even wachten. Het is natuurlijk ook raar dat er geen prijsplafond is voor vuurwerk.

 

En al die doden en gewonden? Tja, waar gehakt worden, vallen spaanders. En ik denk dat die elfjarige jongen die letterlijk onthand door de rest van zijn leven moet, dat natuurlijk graag over heeft voor al die lol met oudjaar.

 

Maar nu serieus en even de feiten op een rij.

  • er is voor 110 miljoen euro vuurwerk gekocht
  • zo’n 1250 mensen moesten zich laten behandelen door een arts, onder wie 250 kinderen
  • bij ruim 20 mensen werden een of meer vingers geamputeerd
  • er is al voor ruim 10 miljoen aan schade gemeld, de verzekeringsmaatschappijen
  • verwachten dat de totale schade tegen de 100 miljoen zal zijn
  • bijna 200 mensen moesten worden geholpen in verband met oogletsel, van wie een behoorlijk aantal een oog zal moeten missen

 

Zijn er eigenlijk wel argumenten tegen een vuurwerkverbod? De voorstanders van zelf vuurwerk afsteken komen vaak met het argument dat legaal vuurwerk veilig is en dat alle ongelukken veroorzaakt worden door illegaal vuurwerk. Om te beginnen was bijna de helft van de slachtoffers omstander, dus dat argument gaat echt niet op.

 

Je vraagt je af waarom de politiek niet met een echte oplossing komt, namelijk een totaal verbod op particulier vuurwerk. Door omstandigheden zijn wij vaak in het buitenland geweest tijdens oud en nieuw. In geen enkel ander land in Europa hebben wij ook maar iets vervelends meegemaakt. Het patroon was altijd hetzelfde: er was geen particulier vuurwerk en om middernacht werd er door de overheid een groots siervuurwerk geregeld.
De maatregelen dit jaar waren weer echt Nederlands. Burgemeesters mochten voor hun gemeente wel vuurwerk verbieden, maar niet de verkoop van vuurwerk. Dus werd er overal vuurwerk afgestoken en werd er niet gehandhaafd in gemeentes waar dat niet mocht; daar was niet genoeg politie voor. Hoe bedenk je het.

 

Uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van Nederland, ook de kiezers van VVD en CDA, in meerderheid voor een verbod is. Waarom houden die partijen dat dan nog steeds tegen?

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.