Even het nieuws doornemen

 

Opvallend vaak moest deze week de rechter eraan te pas komen om politici erop te wijzen dat ook zij – ik vind eigenlijk in ieder geval zij, omdat politici die wetten zelf hebben gemaakt – zich aan die wetten moeten houden.

 

 

Het kabinet besloot ‘iets’ te doen aan de asielinstroom, dat had Rutte beloofd, anders zou zijn fractie tegen de nieuwe asielwet stemmen. Natuurlijk moet er iets gebeuren, maar dit ging van het begin af aan fout.

CDA en VVD wilden heel strikte maatregelen, CU en D66 bleven erop hameren dat wij oorlogsvluchtelingen en andere ‘echte’ vluchtelingen moeten blijven opnemen.

Dus een compromis. De ene kant moest slikken dat gemeentes konden worden gedwongen asielzoekers op te nemen om die gênante toestanden bij Ter Apel te voorkomen, de andere kant moest accepteren dat gezinshereniging wordt uitgesteld.

Er waren meteen twee opvallende reacties: volgens de VVD stond er niet in de wet dat gemeentes konden worden gedwongen, terwijl het er gewoon in stond. En experts op het gebeid van wetgeving waarschuwden gelijk dat uitstel van gezinshereniging helemaal niet mag.

Hoe reageerde de regering op dat laatste? Nou, dat zullen we nog weleens zien.

We hebben het nu gezien, het mag niet. En als je denkt dat de regering nu deemoedig het hoofd buigt, heb je het mis. Ze gaan gewoon door, wetend dat het niet mag en wachten hoger beroep af.

De meest bizarre reactie op de uitspraak van de rechter kwam van een oud-minister (VVD); hij trad in de voetsporen van Wilders en beschuldigde de rechter partijdig te zijn. Dat slaat nergens op, de rechter heeft zich – terecht – niet uitgelaten over oplossingen voor welk probleem dan ook, maar gewoon vastgesteld dat deze maatregel tegen de wetten van diezelfde regering is die met het wetsvoorstel is gekomen.

 

Misschien ben ik ouderwets, maar ik vind dat politici zich aan de wet moeten houden en niet moeten liegen. Ook in dat laatste werd ik afgelopen week teleurgesteld.

 

Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) heeft een deal gesloten met Marokko over samenwerking op allerlei gebied. Hem werd gevraagd of het verdrag openbaar kon worden gemaakt en of er in stond dat Nederland zich niet langer met binnenlandse Marokkaanse aangelegenheden zou bemoeien.

Hoekstra zei op beide vragen: ‘Nee.’ Hij moest het echter openbaar maken en het stond er gewoon in.

 

Natuurlijk maakte Forum het weer het bontst. Kamerlid Gideon van Meijeren – die van de drie banen: lid Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraad, dus eigenlijk een baan van 10 dagen per week; hij verwaarloost zijn banen, maar int maandelijks wel drie salarissen – moest een blaastest doen. Hij weigerde en kreeg toen de gewone straf daarop: boete en 9 maanden geen rijbewijs.

Zijn excuus? Hij kon niet dronken zijn, want hij was geheelonthouder. Meteen doken er verschillende foto’s op van Van Meijeren met een glas alcohol in zijn hand. ‘Ik ben geheelonthouder die soms een glaasje drinkt.’ Hij zei het echt.

En hij vertelde zich geïntimideerd te voelen toen de politie hem lichamelijk wilde onderzoeken (blaastest dus). Dat laatste geloof ik eigenlijk wel. Volgens hem zijn onze gezagsdragers reptielen die eropuit zijn de beschaving te vernietigen. Eerlijk gezegd zou ik ook bang worden als een stel reptielen mij aan zouden houden gewapend met een blaaspijpje.

Dus wat deed Van Meijeren vervolgens? Hij reed op een snorfiets, negeerde een rood stoplicht en kon toen zijn rijbewijs niet laten zien, omdat dat was ingenomen.

Bewijs te over dat het leven niet eerlijk is, zeker niet in een terrarium met reptielen.

 

Een terugblik op deze week zonder het voetbal te noemen, kan dat wel? Dat blijkt.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.