Eva Jinek had veel plezier met Martien Meiland

 

Met een miljoen kijkers is Chateau Meiland een kijkcijferkanon van jewelste. Maar wat doet dat eigenlijk met Mr Meiland?

 

Je haat het of je houdt ervan: reality-tv. Sinds Big Brother uit 1999 is het niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Temptation Island, Expeditie Robinson, Utopia.

 

Oh, oh Cherso, De Veerkampjes. Gewone mensen die door miljoenen kijkers vanuit hun huiskamers worden gevolgd. Je zou er toch knettergek van worden?!

 

Maar Martien zit lekker weggestopt in zijn kasteel in Frankrijk en krijgt eigenlijk niks mee van de gekte die hier op televisie gaande is. Hij geniet er echt van, zegt hij als hij even in Nederland is om bij Eva Jinek te praten over het enorme succes van het programma.

 

In honderd dagen heeft Martien samen met zijn vrouw, dochter en een huisvriendin een vervallen Frans chateau opgeknapt tot een prachtige bed&breakfast. Zoals we allemaal hebben kunnen zien werd er ook heel hard gewerkt. En dan vergeet je dus echt de camera’s en ben je naturel. 

 

Eva had zichtbaar veel plezier met Martien als gast aan haar tafel. Of ze hem wel kunnen missen daar in Frankrijk, vroeg ze. ‘Nee natuurlijk niet! Gasten zijn teleurgesteld, gisteren heb ik alweer twee keer zitten facetimen’, zegt hij. Iedereen wil wat van hem. Even op de foto, even een praatje maken, even dit, even dat. 

 

Ken je de Tokkies nog uit 2003? Over deze familie werd toen een documentaire gemaakt nadat ze betrokken waren geweest bij een geëscaleerde burenruzie waarbij zelfs wapens en brandbommen waren ingezet. Dit werd door de media opgepikt en een realityshow van ongekende populariteit volgde. Maar voor de reputatie van ‘de Tokkies’ was al die aandacht verschrikkelijk. Een Tokkie is een ander woord geworden voor een onaangepast en asociaal persoon. En dat de familienaam nu zelfs in het Van Dale woordenboek is opgenomen, doet hen veel verdriet.

 

 

Samantha de Jong, ook wel bekend als Barbie uit Oh,oh Cherso, trok al die aandacht op een gegeven moment niet meer. Ze was zo over haar toeren dat iedereen maar iets van haar wilde, dat ze er zwaar depressief van werd. En hoe lang is je houdbaarheid eigenlijk als reality-ster en moet je niet tegen jezelf beschermd worden?

 

 

Maar Martien geniet nu vooral van zijn populariteit. ‘Als ik een gleuf zou hebben en je gooit er een kwartje in, dan huppakee, daar ga ik weer.’ Zou ie het nog een tijdje volhouden? 

 

Eva vatte het mooi samen: het succes is zo groot omdat Martien de camera’s nooit voelt en daarom altijd zichzelf is. Pure, oprechte reality… bestaat dus toch.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit