Erger jij je ook zo aan je mede­passagier?

 

De vakantie is weer voorbij en de spits is weer terug. Dat betekent lange files op de snelwegen. En ook de trein barst weer uit zijn voegen.

 

Dat is best een dingetje. Lang niet alleen vanwege de vele vertragingen of uitval op het spoor. Want een van de allergrootste ergernissen is juist De Medepassagier.

 
Die passagier die het niet zo nauw neemt met de etiquette van de reiziger en met zijn of haar horkerig gedrag jouw dagelijkse forensenreisje tot een ware hel weet te maken.

 
Je kent ze wel. Die mensen die bang zijn dat de trein zonder hen vertrekt en met de nog rijdende trein meelopen zodat ze als eerste kunnen instappen. Klein detail: er moeten eerst mensen UIT voordat zij IN kan stappen. Je moet dan als uitstapper maar zien dat je de trein kunt verlaten. En dan boos naar je kijken hè, als jij op het trappetje staat te dralen om naar het perron te kunnen springen.

 
Pffff, nou je staat in de trein hoor. Volgende probleem: een zitplaats. In de spits. Als je veel geluk hebt, zijn ze er wel. Maar dan moet je er nog eentje zien te bemachtigen. Er zijn altijd van die grappenmakers die de lege stoel naast zich claimen voor hun jas, tas of andere zaken die natuurlijk niet op schoot genomen kunnen worden. In een volle trein moet je dan ook nog vragen of ze hun spullen even weg willen halen zodat je kunt zitten. Zooo niet aardig.

 
En dan die mensen die lekker uitgebreid zitten te bellen. Heb je dan echt niet door dat die hele coupé met je meeluistert? Kan mij het schelen dat je vriendin ruzie heeft met haar schoonmoeder. Of dat je vriend zijn sokken steeds naast de wasmand gooit. Boeien!

 
De overtreffende trap is wat mij betreft die reiziger die in de stiltecoupé zijn klep niet kan houden. Volgens mij is het overduidelijk dat je in de stiltecoupé stil dient te zijn. What else? Dat ik erom moet vragen vind ik dus best bijzonder. Maar als ik pech heb word ik vervolgens uit mijn sokken gescholden. Dom van mij natuurlijk, om zo iemand aan te spreken.

 
Herken je het ook? Zo’n medepassagier in de trein? Bijzonder hè?

 
En ja, ik weet het ook wel, er zijn veel belangrijkere dingen om je druk over te maken. Maar laat me nou gewoon maar even lekker zeuren. De blaadjes gaan weer vallen. Je kent het wel.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit