Er is een prachtige nieuwe documentaire over de autistische Kees Momma

 

De autistische Kees Momma maakte een onuitwisbare indruk op me toen ik de documentaire ‘Het Beste voor Kees’ zag

 

 

 

Ruim tien jaar geleden maakte Monique Nolte deze documentaire waarin zij de zeer welbespraakte autistische Kees volgde die al zijn hele leven door zijn ouders wordt begeleid. Wie deze film ook heeft gezien kan zich vast nog herinneren hoe Kees bijvoorbeeld iedere dag de krant kreeg van zijn moeder, waar zij al het ergste nieuws had uitgeknipt zodat haar zoon niet van streek zou raken. De zorg voor Kees was voor zijn ouders allesoverheersend maar het werd ook duidelijk dat er zorgen waren over wie op hem zou letten als zijn ouders dat vanwege hun leeftijd niet meer zouden kunnen.

 

De ouders van Kees zijn inmiddels rond de negentig en hebben zo hun eigen gezondheidsproblemen. Gelukkig is er een goede oplossing gevonden en woont Kees ergens anders, op loopafstand van zijn ouders. Deze nieuwe fase in zijn leven is weer door Monique vastgelegd in ‘Kees vliegt uit’. Een enorme stap voor Kees, want alle verandering is voor hem extreem moeilijk, maar hij slaat zich er moedig doorheen. Voor iemand die zijn hele leven is gestut en gesteund door zijn ouders is het nogal wat om het roer om te gooien.

 

Gelukkig gaat het goed met Kees en is er een groep mensen om hem heen verzameld, zoals zijn broer en vrijwilliger Ellen, die hem helpen om zelfstandiger te zijn. Maar ondanks alle hulp is het voor hem niet makkelijk want niet iedereen begrijpt zijn wereld en hij begrijpt die van de ander niet. Zo heeft hij bijvoorbeeld grote moeite met de manier waarop mensen weleens hm-hm zeggen in plaat van ja of nee en daar kan hij zich dan enorm over opwinden.

 

De docu is weer heel mooi en integer gemaakt en zeker niet om van Kees een karikatuur te maken. Vanaf 2 april, dan is het Wereld Autisme Dag, is deze nieuwe film te zien op Videoland. Het eerste deel ‘Het beste voor Kees’ kun je hier terugkijken.

 

 

Beeld: YouTube

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit