En dan is het ineens heel spannend

 

Noem me naïef, maar ik zag dit als onvermijdelijke winst voor Biden. Veel mensen die eerder voor Trump stemden, waren heus toch wel afgehaakt?

 

Maar dan komen de verkiezingen dichterbij en neemt ook weer de twijfel toe. Er zijn natuurlijk mensen die echt denken dat Trump de betere keuze is. Ik ken ze niet, maar goed, wij hoeven hier ook niet te stemmen.

 

Op moment van schrijven ligt Biden voor, en dat stemde me positief. En dan komt de grote ‘maar’… Bij alle swingstaten behalve één (Nevada) heeft Trump momenteel de overhand. De staten Pennsylvania en Michigan maken het allebei erg spannend. In die staten gaat het om 20 en 16 kiesmannen en daar moeten nog veel stemmen worden geteld – vooral in Pennsylvania. Momenteel ligt Donald Trump daar voor.

 

Die overhand heeft hij zelf overigens al geclaimd. Wat voor niemand als verrassing kwam, gebeurde daadwerkelijk: zonder gegronde argumenten claimde Trump al de overwinning, in zijn speech voor het Witte Huis.

 

Dat was niet de enige opmerkelijke uitspraak die hij deed. Hij pleitte ervoor het stemmen te stoppen. Ook zei hij dat ze klaar waren voor een groot feest. Alles waren ze aan het winnen. En toen… Stond het opeens stil. Of iemand daadwerkelijk weet wat hij nou precies bedoelt met deze uitspraken is nog onduidelijk. Waarschijnlijk heeft hij zelf ook geen idee.

 

Eerlijk, het stemt me best wel verdrietig. Als het daadwerkelijk het geval zou zijn dat Trump weer president wordt… Wéér vier jaar. De man die verkondigde immuun te zijn voor corona. De meest seksistische, racistische, ronduit verschrikkelijke president die Amerika ooit heeft gehad — en de Amerikanen kiezen hem misschien gewoon wéér.

 

Hoe kan het dat Biden niet met een gigantisch verschil de winst pakt? Op Israël na wordt Trump in geen enkel land gezien als de betere optie. Sterker nog, hij wordt nergens gezien als een capabele optie. Zal dat dan zó erg verschillen van hoe de Amerikanen hem zien?

 

Of is het, net als vier jaar geleden, het geval dat ze moeten kiezen uit the lesser of two evils? Nou, ik ga maar weer m’n bed in denk ik. En waarschijnlijk, als ik er weer uit kom, is Trump president. Weer. Nog steeds. 2020 heeft tot nu toe niet veel positiefs gebracht hè?

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer