Pleur op met je piepjes!

 

Al zette Elise haar telefoon op stil of legde ze het ding onder een kussen, ze bleef zenuwachtig elk kwartier checken. Tot ze één filmpje zag dat haar relatie met haar iPhone voorgoed veranderde.

 

‘Er is een oorlog aan de gang om onze aandacht vast te houden’, zegt ex-Google-medewerker Tristan Harris. Na jaren actief te hebben bijgedragen aan onze telefoon- en internetverslaving, heeft hij het licht gezien. Nu zet hij zich in om ons onafhankelijk te maken van al die techniek. Je brein ontgijzelen, zo noemt hij het. Gegijzeld, verrek, zo voel ik me de laatste jaren.

 
Al zet ik mijn telefoon op vliegtuigmodus (geen binnenkomende telefoontjes, apps of mails), al draai ik ‘m om of leg ik hem onder een kussen, ik blijf zenuwachtig elk kwartier mijn berichten checken. De enige manier om dat opgejaagde gevoel niet meer te hebben, is om over te stappen op een ouderwetse Nokia. Dacht ik. Tot ik vorige week het filmpje van Harris zag, waarin hij uitlegt hoe je heel simpel los komt van je telefoon.

 

Hoe meer onze telefoon tegen ons trilt en piept, hoe meer stress dit veroorzaakt

 

Geluiden, icoontjes en kleuren zitten er niet zomaar op. Ze zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat je weer terugkomt. En daar worden we niet blijer van. Harris: ‘Hoe meer onze telefoon tegen ons trilt en piept, hoe meer cortisol we aanmaken en hoe meer stress dit veroorzaakt. Dus hoe mínder geluid onze telefoon maakt, hoe kalmer we worden.’

 

Tip 1: van Harris: zet zoveel mogelijk geluiden uit. Dat doe je bij Instellingen/berichtgeving.
Tip 2: geef mensen waar je blij van wordt een bijzondere ring- of app-toon.
Tip 3: organiseer je telefoon zo dat elke keuze een bewuste is. Sterker nog, maak het moeilijk voor jezelf om je meest verslavende apps te vinden. Zo bepaal jij wanneer je je telefoon gebruikt, en niet de dwingende piepjes of opdringerige op-poppende groene appjes. En word je slaaf-af.

 

Na het zien van de video schakelde ik meteen álle piepjes uit, inclusief de trilfunctie, en ruimde ik mijn apps op in mapjes. Apps waar ik snel bij wil kunnen, liet ik staan, te weten: telefoon, whatsapp, mail, camera en agenda. Het effect was per direct merkbaar. Ik zweer het met mijn hand op mijn iPhone – dit was mijn kalmste week sinds jaren.

 

In zeven dagen tijd is mijn telefoon zeventig procent minder belangrijk voor me geworden. Ik vergat ‘m zelfs mee te nemen gisteren, waarop ik natuurlijk direct mijn man kwijtraakte in een drukke winkelstraat. Gelukkig vond ik hem snel met ouderwets analoog denk- en speurwerk terug. In de Apple Store.

 

Bekijk 5 ways to organize your phone to unhijack your mind: 

 

 

 Elise van der Velde is freelance copywriter, schrijft een roman en probeert dit alles zo gracieus mogelijk te combineren met haar gezin van vijf. Geen huisdieren, dat moest er nog bijkomen.