Eerste Pinksterdag is ook een windag

 

Deze eerste Pinksterdag mag ik een prachtig boek weggeven. Een boek over moederschap dat op de proef wordt gesteld in tijden van crisis.

 

 

 

‘Een kind met een beperking dirigeert je leven, ook al is hij 32 jaar.’ Dat zei Aaltje van Zweden, de vrouw van dirigent Jaap van Zweden laatst in een interview bij de promotie van haar nieuwe boek

 

‘Waar ben je thuis’. Haar zoon Benjamin is een vrolijke man die dol is op contact, maar door zijn verstandelijke beperking en klassiek autisme is hij een grote uitdaging voor haar als moeder. De zorg voor en om hem is nooit weg en voor iedere ouder met een kind met een beperking vast heel herkenbaar.

 

Aaltje woonde een aantal jaren geleden in een huis waarvan ze ontdekte dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog zeven mensen zijn weggevoerd. Bij haar intensieve zoektocht naar wat er met deze mensen is gebeurd, rees bij haar ook de vraag wat in Nederland het lot was van gehandicapte (Joodse) kinderen, zoals haar Benjamin, tijdens die verschrikkelijke oorlog, want je kon niet zomaar onderduiken met een kind dat zoveel zorg vraagt. Wat ze ontdekte was ronduit schokkend.

 

Tijdens haar lange onderzoek brak de coronapandemie uit en kreeg deze kwetsbare groep, en dus ook haar Benjamin, het opnieuw heel moeilijk. Daarover zei ze: ‘Ik voel dat mijn kind er nooit écht helemaal bij hoort. In tijden van voorspoed is er alle ruimte en aandacht voor Benjamin. Dan is iedereen bereid rekening te houden met zijn beperking. Maar zodra de maatschappij het moeilijk heeft, zoals bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar het geval was, valt mijn kind buiten de boot. Terwijl het voor hem tig keer moeilijker is om zich aan te passen aan nieuwe situaties.’

 

Met haar indrukwekkende verhaal hoopt ze de zichtbaarheid van kinderen zoals Benjamin te verbeteren en te bewerkstelligen dat ze veel meer kansen in onze samenleving zullen krijgen. Zodat we een handicap eindelijk niet meer vreemd of eng zullen vinden. Dit bijzondere boek, dat zo mooi is geschreven, is een mooi begin.

 

Wil je een van de 5 exemplaren winnen? Stuur me dan een mailtje met je adresgegevens via winnen@franska.nl en wie weet valt er straks een pakje bij jou in de bus.