Een oproep voor Astrid Holleeder

 

Gisteren was Astrid Holleeder jarig. Je weet wel, de zus van topcrimineel Willem. Astrid kon haar verjaardag niet uitbundig vieren. Vandaar dat haar dochter Miljuschka een oproep doet.

 

Je zal toch Astrid Holleeder zijn. Mede door haar getuigenis in het proces tegen haar broer Willem kreeg hij in juli van dit jaar een levenslange gevangenisstraf voor een aantal liquidaties. Maar omdat zij meewerkte om haar broer achter de tralies te krijgen, zit Astrid de rest van haar leven zelf ook gevangen.

 

Gevangen in angst dat ze zelf ook zal worden omgebracht. Want dat haar broer daar geen grapje over maakte is wel duidelijk. Als ze de deur uitgaat, wat zelden voorkomt, is ze zich bewust van het gevaar. Altijd moet ze over haar schouder kijken. Iedere dag weer vermomd als iemand anders.

 

En ze kan ook nooit meer zomaar spontaan met haar dochter Miljuschka en de kleinkinderen naar buiten, naar zoiets simpels als de speeltuin bijvoorbeeld. Omdat ze op de radar staat is het risico voor haar en voor wie ze liefheeft veel te groot. Daarom brengt ze zo weinig tijd met haar kinderen en kleinkinderen door en dat maakt haar verschrikkelijk eenzaam.

 

Hoewel ze elkaar via Skype en Facetime kunnen zien is dat nooit hetzelfde als elkaar lekker kunnen vasthouden. Of even met je neus in zo’n zacht kinderkruintje van je kleinkind duiken. Het is dus wel een heel hoge prijs die Astrid betaalt.

 

‘Eenzaamheid is iets wat een nare bijkomstigheid is van haar positie’, zegt Miljuschka. Daarom doet de bekende televisiekok een oproep aan haar 330.000 volgers op Instagram: ‘Zouden jullie mij een plezier willen doen? Schrijf hieronder iets liefs voor mijn jarige mama. Een groter cadeau is er niet.’

 

 

Zou het nou niet geweldig zijn om Astrid een overweldigende hoeveelheid reacties als Sinterklaascadeau te geven? Een heel dikke virtuele knuffel van ons allemaal. Want dat gun ik haar zo. Doe je mee?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit