Een moeilijke maand?

 

Zo, het nieuwe jaar is begonnen. De goede voornemens zijn gemaakt en ik kijk stiekem al uit naar het voorjaar.

 

 

 

Veel mensen vinden de maand januari maar lastig. Bijna veertig procent van alle Nederlanders voelt zich dan juist somberder dan anders. Zij hebben een beetje last van een winterdip. Weet je waarom?

 

  • Het kan dagen achter elkaar druilerig en somber weer zijn. En omdat je dan zo weinig zonlicht ziet maak je weinig melatonine aan. En daar heeft je humeur nogal onder te lijden.
  • Heb je besloten om te stoppen met roken of drinken? Good for you! Maar lukt het je ook om het vol te houden? Lastig, lastig, lastig…
  • Blue Monday is niet voor niets in januari. Maandag 21 januari is het weer zover. De meest deprimerende dag van het jaar. Wel een beetje zielig voor je als je juist op die dag jarig bent.
  • Je broek zit inmiddels weer te strak. Tegen beter weten in heb je weer veel te veel gegeten en die kerstkilo’s moet je weer kwijt. Hallo nieuw dieet! Daar gaat ie weer…
  • De sportscholen verwelkomen in januari altijd een heleboel nieuwe abonnees die de moed na een maand alweer laten zakken. Om die kilo’s te verliezen moet je natuurlijk wel van de bank afkomen en gaan!
  • Heb je je goeie geld in december toch weer veel te makkelijk uitgegeven aan dure kerstcadeaus en lekker eten? Sta je knetterrood op je bankrekening? Zul je zien dat juist deze maand de dure rekeningen in de bus vallen. Oh oooh.
  • In januari valt er ook niets te vieren. De decemberfeestjes zijn nu toch echt afgelopen. En carnaval is pas in februari. Misschien is er nog ergens een verdwaalde nieuwjaarsborrel waar je naartoe kunt?
  • Na de zoveelste verknalde kerst besluiten heel veel stellen om definitief het bijltje erbij neer te gooien en dus juist in januari een echtscheiding aan te vragen. De advocatenkantoren draaien daarom overuren.

 

 

En jij, heb je ook zo’n last van een dip in januari? Of ben je helemaal niet zo somber in de eerste maand van het jaar? Heb je dan een tip voor mij? Ik doe m’n best om het niet te laten merken, maar oh, wat zullen mijn pubers blij zijn met een montere moeder.

 

Doe mij maar een eiland in de zon. Een week of vier. Ik meld me weer op 1 februari oké?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit