Een kerstboom voor nop, wie wil dat nou niet?

 

Komend weekend mag je in Het Nationale Park De Hoge Veluwe iets heel bijzonders doen.

 

Door de hoge uitstoot van stikstof groeien sommige planten en bomen steeds sneller. En daar hebben de stuifzandgebieden op de Hoge Veluwe last van. Die groeien dicht met allerlei groen, waardoor deze eeuwenoude unieke open zandvlaktes veranderen in bos.

 

De grove den is een van die snelgroeiers. De opmars van deze voor ons bekende “kerstboom” is bijna niet te stuiten. Hoewel de parkbeheerders samen met een heleboel vrijwilligers proberen om deze bomen in grote hoeveelheden weg te halen zijn het er inmiddels zoveel dat er bijna geen beginnen aan is.

 

Maar elk nadeel heb z’n voordeel. Dus is er een superleuke actie bedacht. Zaag je eigen kerstboom. Het publiek mag bij hoge uitzondering in dit stille beschermde natuurgebied aan de rand van het Otterlose Zand zelf een kerstboom om komen zagen.

 

Leuk voor thuis, zo’n “scharrel-den”. En je helpt de natuur en de parkbeheerders een handje om dit mooie stukje Nederland te behouden.

 

Als je toch die kant opgaat: er wordt ook een heel gezellige kerstmarkt georganiseerd op het Marchantplein in het centrum van het park.

 

Aanstaande zaterdag en zondag ben je van harte welkom. Dus wil jij ook een kerstboom voor nop? Kijk dan even hier voor meer informatie.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit