Als je vriendin niet dezelfde serie­smaak heeft

 

Verschillen in vriendschappen zijn helemaal oké.

 

 

Verschillen in vriendschappen zijn helemaal oké. Zij is het gebreide truientype, jij het modemeisje waarbij mode altijd voorrang heeft op comfort. Zij kampeert, jij moet het aantal sterren nog net op een hand kunnen tellen. Zij team bier, jij firma Chardonnay. Maar in één ding vinden jullie elkaar: in je favoriete Netflix-series 
.
 

De Netflix-serie is het nieuwe cassettebandje. Weet je nog, dat je bij je lievelingsliedjes ‘play’ en ‘record’ tegelijk heel hard indrukte en zo een bandje samenstelde met je lievelingsliedjes zodat je vriendin of verse vriendje daar ook naar kon luisteren. Als je hetzelfde leuk vindt, zit het wel snor met de vriendschap.

 

Ik heb vriendschappen letterlijk voelen vallen (in goede zin) toen bleek dat La Meglio Gioventù ons beider lievelingsfilm bleek te zijn. Dit zijn trouwens mijn lievelings-Italiaanse-films, maar dat terzijde. Zo’n kleine film, best pittig ook (je moet er even zes uur voor zitten) als dat allebei het verhaal is dat je het meest geraakt heeft dan zegt dat een hoop.
 

Op kantoor kan ik soms voorzichtig zijn met mijn advies want ik kan Grace and Frankie nog zo geweldig vinden, maar vinden de jonkies van 26 hier dat ook? Als blijkt dat zij net zoveel van de oude meisjes in hun beachhouse houden als ik, voel ik me een beetje opgetild. Alsof ik toch niet zo oud ben.
 

Geldt ook voor The Crown; ik kan me voorstellen dat het iets meer een serie voor mij is dan voor de snellere types hier, maar ze vinden het leuk en interessant en ik haal weer opgelucht adem. Zo’n belegen smaak heb ik nou ook weer niet.
 

Andersom vond ik het ook fijn dat ik The Bodyguard (de serie hè, niet de film), waar iedereen het over had, ook van een ongekend niveau vond.
 

Maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat ik iemand die ik bijzonder graag mag mijn lievelingsfilm cadeau deed en die niet in goede aarde viel. Het leek me zo’n leuk en origineel cadeau. Ik geef je dat wat mij bijzonder heeft ontroerd. Het ging om een dvd van Un homme et une femme, een van de mooiste films ooit gemaakt. Zijn antwoord na een week: ‘Het raakt me niet. Te traag. Te zwart-wit.’ En dan ben ik een beetje klaar, geloof ik. Want als je dat niet mooi vindt, gaan wij elkaar dan ooit vinden in vriendschap? Dan kun je er net zo goed meteen mee kappen.
 

Afgaan op elkaars recensies kan fijn maar ook bijzonder gevaarlijk zijn. Zo herinner ik me die vakantie op het Italiaanse eiland Ischia. Vrienden van ons hadden een visrestaurant aldaar bejubeld. Moesten we heen. Was aan de andere kant van het eiland, zul je altijd zien, maar dat maakte allemaal niet uit want hier wilden we naartoe. Auto gehuurd met chauffeur want die vis moest natuurlijk zwemmen. We vroegen hem om ons lekker laat op te halen, want vanavond was van ons. Maar toen de soep nog ontdooid moest worden en we nog een ander prefab-gevalletje op ons bordje vonden, waren we afgeknapt. Op het restaurant en ook een ietsiepietsie op onze kennissen.
 

Dus als iemand niet reageert op een serie die je hebt getipt, zijn er twee opties. Of diegene heeft nog geen tijd gehad om het te kijken of het bekoorde die persoon net iets minder dan het jou deed. In elk geval zou ik zeggen: vraag maar niet verder. Dat is beter voor iedereen.
 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach