Ik had vrijaf.

Zij nam de metro.

 

Mohamed El Bachiri is een Belgische metrobestuurder. Vandaag precies een jaar geleden kwam zijn vrouw Loubna om bij de aanslagen in Brussel.

 

‘Doe jezelf een groot plezier; lees dit boekje vandaag nog!’ Zaterdagochtend. Een bericht in mijn tijdlijn van een FB-vriendin met een link naar ‘Een jihad van liefde’ van Mohamed El Bachiri. Ze noemt het ontroerend, indrukwekkend, inspirerend en leerzaam. En een ode aan de liefde. Ik klik door en lees dat Mohamed een Marokkaanse Belg is, een moslim en een Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen. Vandaag precies een jaar geleden, op 22 maart 2016, kwam ze bij de aanslagen in Brussel om het leven.

 

Als ik ’s middags langs de boekwinkel loop, herinner ik me de FB-oproep. Mooie bestemming voor de boekenbon die ik nog heb. Het boekje ligt op de toonbank, met op de voorkant Mohamed El Bachiri, die naar iets buiten beeld kijkt. Indrukwekkende man om te zien. De Belgische cultuurhistoricus en schrijver David van Reybrouck tekende zijn gedachten, gevoelens en herinneringen op.

 

 

Goede tijdbesteding voor de zaterdagmiddag. Twee uur en twee koppen thee later heb ik de 92 pagina’s uit. In flarden praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de manier waarop hij zijn geloof beleeft, over zijn liefde voor Loubna en over hoe hij met de kinderen verder gaat na haar dood. Je voelt zijn verdriet, zijn verslagenheid en zijn verwarring. En vooral zijn indrukwekkende weigering om de daders te haten.

 

‘Jihad’ betekent behalve ‘strijd om het domein van de islam te verdedigen’ ook ‘inspanning, strijd op Gods weg’. Mohameds ‘jihad van liefde’ is niet alleen een eerbetoon aan zijn overleden vrouw, maar tegelijkertijd een reactie op de verdeeldheid die na iedere terroristische aanslag sterker voelbaar wordt. Van binnenuit beschrijft hij hoe hij zich als moslim voelt. En het kijkje dat hij ons gunt in zijn wereld is, hoe bescheiden van formaat het boekje ook is, van enorme betekenis voor meer begrip. Een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

 

Als ik niet had meegemaakt wat ik heb

meegemaakt

Als niemand me ooit het woord had gegeven

Als niemand me ooit de kans had gegeven om te spreken.

Had je nooit gehoord wat ik te zeggen heb.

Ik, metrobestuurder,

was een moslim zoals zovelen,

Die je niet hoort,

Die je niet ziet

Maar die o zo talrijk zijn.

 

Na het lezen kan ik niet anders dan de woorden van mijn FB-vriendin herhalen: doe jezelf een groot plezier en lees dit boekje vandaag nog!

 

Een jihad van liefde – Mohamed El Bachiri en David Van Reybrouck – De Bezige Bij – €7,99 

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs